Ere-gouverneur André Denys overleden
Gouverneur André Denys. Foto: HN
In het Gentse UZ is maandagavond op 65-jarige leeftijd ere-gouverneur André Denys overleden. Dat meldt zijn zoon Nicolas Denys. Hij wordt zaterdag om 10.30 uur begraven in Gent.

André Denys verloor de strijd tegen longvlieskanker. 'Hij heeft tot het allerlaatste de strijd gestreden. Het was een bijzonder moedige strijd', aldus zijn zoon. André Denys overleed rond 22.40 uur in intieme kring in het Gentse UZ.

Komende zaterdagvoormiddag om 10.30 uur wordt een katholieke begrafenisplechtigheid gehouden in de Gentse Sint-Baafskathedraal. Dat hebben de federale diensten van de gouverneur gemeld. Alle publiek is welkom, maar camera's en fotografen zijn niet gewenst. Enkele prominenten zullen tijdens de dienst het woord nemen.

Longvlieskanker

Bij Denys werd in 2011 één long verwijderd, die was aangetast door longvlieskanker. Een jaar later kwam het nieuws dat hij was hervallen. 'Vandaag start radiotherapie in UZ Gent. Zoals een bergrit in mijn Tour de France, een beetje nerveus, maar vol vertrouwen.' Met die kernachtige boodschap kondigde hij toen op Twitter zijn nieuwe medische behandeling aan.

Hij besefte dat de ziekte altijd kon terugkeren. 'Ik zal nooit het woord genezen uitspreken. Ik hoop op een tweede kans', klonk het in een interview. 'Na de eerste diagnose zat ik drie dagen in de put en had ik drie maanden nodig om het te plaatsen. Je hebt het niet allemaal in handen, maar te vlug opgeven is niet goed.'

Bio

Denys werd op 6 januari 1948 geboren in Gistel. Hij begon in 1971 met een eigen zaak, een leerlooierij, in Zulte. Niet lang daarna startte hij zijn politieke carrière en in 1976 werd hij als gemeenteraadslid verkozen in Zulte.

Denys kwam in 1981 in de Kamer als PVV-verkozenen. In 1984 werd hij fractievoorzitter. In 1995 ruilde hij het federale parlement in voor het Vlaamse parlement. 

In 2004 werd hij provinciegouverneur, een job die hij vol energie uitvoerde. In januari van dit jaar droeg hij zijn functie over aan Jan Briers.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in