Boudewijn Bouckaert ziet wel heil in de N-VA
Foto: BELGA

Boudewijn Bouckaert (LDD), rechterhand van Jean-Marie Dedecker, sluit niet uit dat hij in 2014 op een N-VA-lijst staat.

Springlevend, zo beschrijft Jean-Marie Dedecker de staat van zijn partij LDD. De jongste peilingen spreken dat nochtans staalhard tegen. De partij zou nog 1,2 procent van de kiezers overtuigen. Ver onder de kiesdrempel van vijf procent dus.

Vlaams parlementslid Boudewijn Bouckaert ziet voor de verkiezingen van 2014 twee mogelijkheden: ‘Ofwel komt LDD zelfstandig op, ofwel gaat de partij op in een groter geheel.’ Die ‘grote rechtse partij’ moet de N-VA zijn. ‘Met de N-VA is verandering mogelijk’, meent Bouckaert. ‘Het is niet uitgesloten dat ik in 2014 op een N-VA-lijst sta.’ Jean-Marie Dedecker had zelf eerder gezegd dat hij bij voorkeur met LDD naar de verkiezingen wil, maar niets uitsluit: niet dat hij op een N-VA-lijst terecht komt, niet dat LDD een kartel vormt met de Vlaams-nationalisten.

Boudewijn Bouckaert houdt de deur ook open voor een plaats op een lijst van Open VLD: ‘De liberalen doen goede dingen in de federale regering. Natuurlijk ook omdat ze de hete adem van de N-VA in de nek voelen.’

Of alle LDD’ers onderdak zullen vinden bij de N-VA is twijfelachtig. In het Vlaams Parlement zetelen zes LDD’ers die, met de peilingen in het achterhoofd, allemaal een andere job moeten zoeken als ze bij de partij blijven. Zij moeten dus stilaan uitmaken wat hun beste optie is: onderhandelen over een overstap naar een andere partij, of de gok wagen en met LDD campagne voeren.