Op het provinciale recreatiedomein De Schorre in Boom zijn dit weekend zowat 50.000 muziekliefhebbers afgezakt naar het tweedaagse Mano Mundo festival, waar toppers uit tal van internationale muziekgenres op de affiche stonden.

Het festival is dit jaar aan zijn twintigste editie toe en nodigde voor dat jubileum vooral artiesten uit die er ook de voorbije edities al te zien waren. Na The Dhol Foundation op zaterdag waren zondag Zap Mama en Bart Peeters de headliners.

Mano Mundo wil niet enkel een gezellig mondiaal festival zijn, maar ook een uitgesproken visie op rechtvaardigheid en leefbaarheid uitdragen. Dit jaar stond daarom in het teken van ‘Stop de honger!’. Elke bezoeker kreeg aan de ingang een sticker opgeplakt met opschriften als ‘Pech, ik heb honger vandaag’.

De actie klaagt aan dat wereldwijd 870 miljoen mensen honger lijden, terwijl er wel 1,5 keer meer voedsel geproduceerd wordt dan nodig is om iedereen te voeden.

Ook solidariteit, duurzaamheid en het voorkomen van gehoorbeschadiging worden door de Mano Mundo organisatie hoog in het vaandel gedragen. Zo werden festivalgangers vooraf opgeroepen om niet met de wagen te komen en blik en plastic thuis te laten en werden er gratis oordopjes uitgedeeld.

Ook protesteerde Wereldsolidariteit tegen de slechte behandeling van kledingarbeidsters in Bangladesh, naar aanleiding van het instorten van een fabrieksgebouw aldaar twee weken geleden. Actievoerders knipten labels uit de kleren van festivalgangers en riepen kledingketens op om mee te werken aan meer veiligheid in de fabrieken van Bangladesh.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in