1.000 kilometer van Kom Op Tegen Kanker brengt bijna 2,3 miljoen op
Foto: BELGA

In Mechelen zijn zondagavond enkele duizenden mensen opgedaagd voor het slotfeest van ‘De 1.000 kilometer van Kom op tegen Kanker’, een vierdaagse fietstocht doorheen Vlaanderen waarbij teams elk 5.000 euro inzamelden voor Kom Op Tegen Kanker. De opbrengst bedraagt dit jaar door die inzamelingen alleen al 2,295 miljoen euro en gaat naar onderzoek naar orgaan- en weefselsparende behandelingsstrategieën.

Bekijk alle foto’s van de 1000 km

Voor deze vierde editie schreven 459 teams zich in, goed voor 3.000 fietsers. Elk team bestaat immers uit één tot acht personen, die elkaar aflossen bij het afwerken van acht etappes van 125 kilometer in vier dagen. Onder de deelnemers ook heel wat BV’s, zoals onder meer Helmut Lotti, Tomas De Soete en Freek Braeckman.

Minister-president Kris Peeters reed zondagnamiddag nog een etappe mee en overhandigde vervolgens tijdens de slotshow de prijs voor de langste erehaag van toeschouwers aan de gemeente Bilzen, waar 2.300 mensen de fietsers toejuichten.

Eindtotaal nog hoger

De opbrengst ligt door het aantal deelnemende teams dit jaar officieel al op 2,295 miljoen euro. Het geld van vele inzamelacties blijft echter nog binnenstromen en ook de opbrengsten van de randactiviteiten gaan deels naar Kom Op Tegen Kanker, waardoor het echte eindtotaal later allicht nog een pak hoger zal blijken.

Het geld gaat naar onderzoek naar orgaan- en weefselsparende behandelingsstrategieën. Het wegnemen van bijvoorbeeld een borst of een long heeft op kankerpatiënten ook nadat ze genezen zijn immers een enorme impact. Het gesteunde onderzoek gaat op zoek naar alternatieven hiervoor.