Conservatieven winnen Bulgaarse verkiezingen
Oud-premier Boiko Borissow wint de verkiezingen. Foto: AFP

De conservatieve partij GERB heeft in Bulgarije de vervroegde parlementsverkiezingen gewonnen. Uit exitpolls blijkt dat goed een derde van de kiezers voor de partij van oud-premier Boiko Borissow gestemd heeft. De socialisten behalen iets meer dan een kwart (26 procent) van de stemmen. Ook een aantal kleinere partijen komen in het parlement. Er wordt gevreesd voor een politieke impasse die de sociale crisis in het land nog erger zal maken.

In februari nam Borissow nog ontslag na straatprotest. Dagelijks trokken tienduizenden betogers de straat op om te protesteren tegen de lage lonen, de wijdverspreide corruptie en de besparingsmaatregelen van de conservatieve regering, zoals de hoge elektriciteitsprijzen.

Verwacht werd dat de conservatieven van GERB, of Burgers voor een Europese Ontwikkeling van Bulgarije, een nipte overwinning in de wacht zouden slepen.

Levendige verkiezingen

De verkiezingen in het armste EU-land verliepen levendig. Nadat de politie zaterdag 350.000 nagemaakte stembiljetten onderschepte, werd ook gevreesd voor een onregelmatige stembusgang. Met die vervalste biljetten kon over 25 van de 240 parlementszetels beslist worden.

Anderhalf uur voor het sluiten van de stembureaus lag de opkomst op slechts 44 procent, of minder dan bij de parlementsverkiezingen van vier jaar terug. De verliezende socialisten, goed voor 27 procent, maakten al gewag van verkiezingsmanipulatie.

Omdat geen enkele partij een absolute meerderheid heeft, verwachten experts een moeilijke regeringsvorming. Een prominent lid van de socialisten, Angel Najdenow, sprak van een 'nooit geziene isolatie van de GERB'.

Bij de vorige parlementsverkiezingen, vier jaar geleden, haalde GERB nog 40 procent van de stemmen. Sindsdien regeerden ze met een minderheidskabinet. Volgens analisten zullen ze nu veel moeilijker allianties kunnen sluiten.

Protesten

Sinds de exitpolls bekendraakten, vulden de straten van de hoofdstad Sofia zich met woedende betogers. Ze blokkeerden de belangrijkste winkelstraat. Er werd met flessen naar de politie voor het Cultuurpaleis gegooid. Daar zijn politici, sociologen en journalisten verzameld voor de eerste persconferentie na de verkiezingen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in