Homans wil kindermaaltijden voor 1 euro in sociale restaurants
Liesbeth Homans Foto: WAS

Kinderen van Antwerpse kansarme gezinnen moeten in de sociale restaurants in de stad een gezonde maaltijd kunnen krijgen voor 1 euro. Dat voorstel heeft Antwerps OCMW-voorzitter Liesbeth Homans (N-VA) zondag gelanceerd op de regionale televisiezender ATV. Volgens Homans moeten de restaurants zich wel meer expliciet richten op mensen die het echt moeilijk hebben.

Momenteel betalen zowel kansarme volwassenen als kinderen in een sociaal restaurant een vast tarief van 3 euro. ‘Een gezin met vier kinderen komt dan telkens aan 18 euro voor een maaltijd, dat is heel veel geld’, vindt Homans. ‘Gezonde voeding is bovendien veel beter dan een diepvriesmaaltijd die in de winkel maar 1 euro kost.’

Homans heeft naar eigen zeggen een concreet plan uitgewerkt met het OCMW om de problematiek aan te pakken. Om de hoge kinderarmoede in Antwerpen en daarmee gepaard gaande problemen op het vlak van bijvoorbeeld gezondheid beter te kunnen bestrijden, zullen kinderen van kansarme gezinnen voor slechts 1 euro een gezonde maaltijd kunnen krijgen in een sociaal restaurant. De restaurants krijgen ook een speel- en huiswerkhoekje om op die manier kindvriendelijker te worden.

Tegelijkertijd moeten de sociale restaurants hun campagnes wel meer expliciet op kansarmen richten. Op die manier zal de maatregel niet voor oneerlijke concurrentie zorgen met de reguliere horeca, denkt Homans.

Stoofvlees

Vorige week nog bekritiseerde Unizo Antwerpen een actie van het Antwerpse Zorgbedrijf. Dat wou met goedkope maaltijden - stoofvlees met friet voor zes euro - nieuwe mensen naar de Antwerpse dienstencentra lokken.

‘Onaanvaardbaar’, vond Unizo dat. ‘Dat is gewoon een oneerlijke concurrentie, meer nog: je beconcurreert de Antwerpse horeca met hun eigen belastingsgeld.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in