Belkov pakt uit met nummertje, Wiggins en Hesjedal zien af
Foto: AP

De Rus Maxim Belkov heeft de negende etappe van de Ronde van Italië gewonnen. De renner van Katusha schudde in de voorlaatste afdaling zijn laatste medevluchters af en soleerde knap naar winst in Firenze. Ex-Tourwinnaar Bradley Wiggins had het opnieuw moeilijk in de gladde afdalingen, maar verloor uiteindelijk geen tijd. Ryder Hesjedal, de winnaar van vorig jaar, moest wel tijd prijsgeven.

De negende rit tussen Sanseplocro en Firenze bood zich als een perfecte etappe voor vluchters aan. Met onderweg vier klimmetjes, waarvan het laatste ook deel uitmaakt van het parcours van het komende WK in september, was het aan de mannen met poeder in de benen om zich vandaag te tonen.

Na 21 kilometer vormde zich een kopgroep van twaalf renners: Fabio Felline, Stefano Pirazzi, Juan Manuel Garate, Robinson Eduardo Chalapud, Jarlinson Pantano, Ricardo Mestre, Maxim Belkov, Giovanni Visconti, Michal Golas, Tobias Ludvigsson, Evgeni Petrov en Alessandro Proni. Geen Belgen dus in de vlucht van de dag, maar de twaalf kregen zo’n drie minuten bonus van het peloton, dat door het Astana van leider Nibali getemd werd.

Het regende alweer in Italië en dat zorgde voor helse omstandigheden. Vooral in de afdalingen was het oppassen voor de renners om recht te blijven. Vooraan namen Pirazzi, Chalapud en Belkov in twee schuifjes de benen om onderling uit te maken wie de meeste bergpunten zou verzamelen vandaag. Het peloton liet de leiders intussen rijden en zag de voorsprong van de kopgroep groeien tot zes minuten.

Belkov, die op de Vallombrosa, een beklimming van eerste categorie en de voorlaatste klim van de dag, zijn twee medevluchters had moeten laten gaan, kwam in de afdaling opnieuw aansluiten bij de twee. De Rus van Katusha nam niet de tijd om even op adem te komen, maar trok meteen door en liet Chalapud en Pirazzi terstond ter plaatse. Met nog 53 kilometer op de teller ging de Rus voluit voor de ritzege.

In het peloton had Bradley Wiggins het opnieuw moeilijk met afdalen. De Brit van Team Sky zat alweer met de daver op het lijf en moest het peloton zelfs laten gaan. Dat was hét sein voor Astana en BMC om het tempo in het peloton de hoogte in te jagen. De Sky-brigade had alle moeite van de wereld om haar kopman terug te brengen, die ruim een minuut verloor in de natte afdaling.

Achter Belkov hadden zijn vroegere medevluchters opnieuw het gezelschap gekregen van hun kompanen eerder op de dag. Toch hield de sterke Rus zijn voorsprong van zo’n twee minuten staande. Ook nadat Pantano en Ludvigsson samen de achtervolging hadden ingezet. De groep met de roze trui kwam uiteindelijk op zo’n minuut binnen, maar in de buurt van Belkov kwamen ze niet meer, die zo zijn eerste profzege op zijn palmares schrijft na 150 kilomter in de aanval te rijden. Ryder Hesjedal, de Giro-winnaar van vorig jaar, moest het peloton laten rijden en verloor één minuut op de favorieten.

Uitslag:

1. Maxim Belkov

2. Carlos Alberto Betancurt

3. Jarlinson Pantano

4. Tobias Ludvigsson

5. Cadel Evans

6. Beñat Intxausti

7. Danilo Di Luca

8. Mauro Santambrogio

9. Damiano Caruso

10. Vincenzo Nibali

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in