Voorstel Geens vindt ook aan Franstalige kant geen genade
Foto: rtbf

Aan Franstalige kant krijgt minister van Financiën Koen Geens geen steun voor zijn voorstel om de vrijstelling van de roerende voorheffing van 1.880 euro op spaarboekjes te laten schieten. Tijdens het wekelijkse debat in Mise au Point (RTBF) schaarde geen enkele Franstalige politicus van meerderheid of oppositie zich achter het idee van de CD&V-minister.

‘Het zijn niet de kleine spaarders die de crisis moeten betalen’, vond PS-senator Ahmed Laaouej. Hij pleitte ervoor om spaargelden te mobiliseren voor projecten en de financiering van kmo’s, zoals het SP.A-voorstel voor een volkslening, die intussen door de regering is overgenomen.

Voor Waals parlementslid Dimitri Fourny (cdH) moet minister Geens zijn huiswerk opnieuw maken. MR-Kamerlid Marie-Christine Marghem vond dat men niet opnieuw de kleine spaarder moet belagen. Voor haar komt het erop aan om de aanzienlijke middelen die vandaag op de spaarboekjes staan te mobiliseren in de richting van risicokapitaal.

Voor Ecolo-Kamerlid Georges Gilkinet (Ecolo) ligt de oplossing bij zijn wetsvoorstel voor een ‘groen spaarboekje’, terwijl ook Bernard Clerfayt (FDF) vond het voorstel van Koen Geens geen goed idee.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in