Gouverneur Briers pleit voor meer vat op informatie tijdens rampen
Foto: BELGA

Iedereen is het erover eens dat uit de treinramp in Wetteren lessen moeten worden getrokken. Zo wil de Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers tijdens een ramp meer vat krijgen op de informatie die in de media verschijnt.

De Oost-Vlaamse gouverneur wil dat de media zich bij toekomstige rampen zouden beperken tot de officiële communicatie. ‘Ik denk dat de media de communicatie van het crisiscentrum moeten brengen, en niet die van 101 anderen die andere visies hebben, want dat schept verwarring’, verklaarde hij in de Zevende Dag. Hij blijft in grote lijnen achter de aanpak van de ramp staan.

Ook de Antwerpse gouverneur Cathy Berx ging vanmorgen in het Radio 1-programma Peeters & Partners in op de ramp. Zij pleitte voor een onafhankelijke onderzoeksraad zoals in Nederland, om met de nodige afstand en zonder vooroordelen lessen uit de giframp te trekken. Ook Briers vindt dat zo’n expertencommissie erg nuttig kan om eventueel de rampenplannen aan te passen.

SP.A-Kamerlid Renaat Landuyt vindt dan weer dat voor een snelle rampevaluatie druk van het parlement nodig is. De Brugse burgemeester stelde in de Zevende Dag voor dat het parlement een groep experten aanduid om een rapport te maken. ‘Niet om een schuldige aan te wijzen, maar om de situatie te analyseren en aan te geven wat had moeten gebeuren.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in