Crisisteam raadt gebruik regenwater nog af
Foto: BELGA

De omgeving van de treinramp mag zelfgekweekte groenten eten, maar kan beter nog geen regenwater gebruiken. Dat heeft het crisisteam gemeld nadat opnieuw enkele stalen zijn genomen.

Op een persconferentie bracht het crisisteam goed en minder goed nieuws.

In de zone van 250 tot 1.000 meter van de ramp heeft het voedselagentschap opnieuw een aantal stalen genomen van gras, maïs, eieren en melk, en al die stalen waren gunstig. De mensen uit die zone moeten hun gras dus niet meer naar het containerpark brengen en mogen opnieuw zelfgekweekte groenten uit hun tuin eten.

'Er werd nergens acrylnitril of cyanide gevonden. Er is geen reden meer om consumptie van levensmiddelen geteeld in de tuinen in die zone af te raden', zei gouverneur Jan Briers. 'Wel zoals altijd moeten groenten en fruit goed gewassen worden met drinkbaar water.'

Met regenwater moet wel voorzichtig omgesprongen worden, want die stalen waren nog wel lichtjes positief. ‘Daarom raadt het voedselagentschap af om planten, fruit en groenten te besproeien met regenwater, en dieren hiervan water te geven’, klonk het.

Het voedselagentschap zal binnen afzienbare tijd een nieuwe monsterafname doen specifiek gericht op het regenwater.

Deze namiddag begint de controle van huizen van mensen van wie men nog niets heeft gehoord. Er zijn zo’n veertig tot vijftig huizen waarvan de bewoners zich nog niet hebben gemeld, maar die beginnen zich te melden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in