N-VA vreest nieuwe ‘belastinglawine’
Foto: BELGA

De N-VA is niet opgezet met het ballonnetje dat minister van Financiën Koen Geens (CD&V) opliet over de afschaffing van het fiscale voordeel op spaarrekeningen. Volgens de partij is de regering creatief op zoek naar belastingverhogingen.

Kamerfractievoorzitter Jan Jambon vreest een nieuwe ‘belastinglawine’ van de regering. ‘Wie werkt, spaart en onderneemt, moet er weer aan geloven. Ondertussen zijn de overheidsuitgaven wel gestegen tot 54% van het bbp. Wanneer gaat deze regering eens creatief zijn op het vlak van besparingen?’

Volgens Jambon kan het mobiliseren van het spaargeld een boost zijn voor de economie. Maar daarvoor zou men beter kijken naar positieve stimuli, zoals één vrijstelling op alle roerende inkomsten uit dividenden en interesten tot 2.200 euro.

‘Het feit dat minister Geens het fiscaal voordeel op spaarrekeningen interpreteert als een subsidie is veelzeggend voor deze belastingregering. In dit land is ergens niet op belast worden blijkbaar een gunst van de overheid’, zegt Jambon.

Hij ziet een mogelijke afschaffing van het fiscale voordeel als een zoveelste belastingverhoging. ‘Met een totale belastingdruk van 51,9% van het bbp heeft België de derde hoogste belastingdruk van Europa. En intussen blijven de overheidsuitgaven stijgen”, stelt de N-VA’er vast.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in