Manneken Pis draagt eerlijk verhandelde kleren
Foto: BELGA

Manneken Pis en zijn zusje Jeanneken Pis zijn sinds zaterdag gekleed in kleren die het product zijn van eerlijke handel. De verkleedpartij kadert in een sensibiliseringsactie van de Belgische Federatie voor Eerlijke Handel (BFTF).

Een delegatie van de BFTF overhandigde zaterdagmiddag in het Brusselse stadhuis aan schepen voor Internationale Solidariteit Ahmed El Ktibi kostuums die vervaardigd zijn uit biologische producten en tegemoet komen aan de criteria van eerlijke handel, zoals goede werkomstandigheden en een eerlijke prijs.

Onder leiding van de Vrienden van de Orde van Manneken Pis zette een tachtigtal mensen vervolgens koers naar de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat om het bekende ketje van een kostuumpje te voorzien. Ook Jeanneken Pis, het zusje van het beroemde standbeeld, werd voor het eerst aangekleed met een kostuum dat het product is van eerlijke handel.

‘Ons doel is om de Brusselaars te sensibiliseren over hun koopgedrag’, zo legt woordvoerster Antoinette Deliège van het BFTF uit. ‘Eerlijke handel, dat betekent ook rechtvaardige werkomstandigheden. Het wedervaren van de arbeiders in Bangladesh moet tot nadenken stemmen.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in