Sharif eist overwinning op in Pakistan
Foto: Anjum Naveed/ap

De voormalige Pakistaanse premier Nawaz Sharif heeft de overwinning opgeëist van de parlementsverkiezingen in Pakistan. Volgens de voorlopige resultaten wordt zijn partij de grootste.

Volgens niet-officiële en voorlopige resultaten zou de Pakistan Muslim League (PML-N) van Nawaz Sharif een behoorlijke voorsprong hebben op de andere partijen. In een toespraak op het partijhoofdkwartier in de hoofdstad Islamabad claimde de oud-premier alvast de overwinning.

Ondanks het geweld heeft ‘bijna zestig procent’ van de Pakistaanse kiezers zaterdag deelgenomen aan de verkiezingen. Het gaat om de hoogste opkomst sinds 1977.

Voorzitter Fakhruddin Ibrahim van de kiescommissie noemde zichzelf ‘een tevreden man’ met de opkomst. ‘Wij hebben jullie (het volk) vrije en eerlijke verkiezingen gegeven. Nu ligt de bal in jullie kamp. Zie erop toe dat jullie goed bestuur krijgen.’

Meer dan 86 miljoen Pakistanen konden zaterdag een nieuw federaal parlement en nieuwe provinciale raden kiezen. Het ging om een historische stembusgang voor de consolidatie van de democratie in het land. Voor het eerst wordt een civiele regering via verkiezingen opgevolgd worden door een andere. Sinds 1947 werden al drie civiele regeringen omvergeworpen door militairen.

De opkomst ligt bijna vijftien procent hoger dan bij de laatste verkiezingen in 2008. De stembusgang werd nochtans verstoord door geweld van de Pakistaanse taliban. Zo werden bij een bomaanslag in Karachi elf mensen gedood. In de provincie Balochistan in het zuidwesten van het land werden acht kiezers neergeschoten op de terugweg van het stembureau.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in