In Wetteren wordt een derde wagon met een ontvlambaar gas leeggemaakt. De hulpdiensten laten het gas gecontroleerd opbranden.

De gecontroleerde affakkeling van de wagon gevuld met butadieen verloopt zondagmiddag volgens schema, zegt Gert Van Bortel van de brandweer van BASF op de site van de ramp. 'Er is geen enkel risico naar de omgeving toe, al de metingen zijn in orde.'

De affakkeling van wagon 7 met butadieen is rond 10.30 uur gestart. Hoe lang het zal duren, is nog niet duidelijk. De brandweer verwacht vanavond klaar te zijn met de operatie.

Bij het leegmaken gelden strenge veiligheidsmaatregelen. De brandweer voegt stikstof toe tot de vlam om de impact op de omgeving te beperken. De steekvlam bereikt een gemiddelde hoogte van ongeveer één meter.

‘Stikstof is een onschadelijk gas dat we meesturen om de verbranding zuiver te houden, zodanig dat er geen toxische stoffen zich verspreiden in de omgeving’, zei brandweercommandant Christian Van de Voorde op Radio 1.

Het affakkelen zal voor een enorme steekvlam en geluid zorgen, zei gouverneur Jan Briers gisteren. ‘Dit kan maximaal tien uur duren. Er is evenwel geen risico op vrijkomen van giftige dampen.’

De twee wagons met acrylnitril zijn gisteren leeggepompt en de NMBS heeft gisteren ook drie locomotieven weggesleept van de plaats van het ongeval. Een week na de ontsporing van de goederentrein liggen nog drie mensen in he ziekenhuis. Op vijftig mensen na zijn alle geëvacueerden weer naar huis.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in