Bulgaren in gespannen politiek klimaat naar de stembus
Foto: AFP

In Bulgarije zijn de stembureaus opengegaan voor de parlementsverkiezingen. Die vinden plaats in een gespannen sfeer door vermoedens van grootschalige fraude en corruptie.

Het parket van Sofia maakte zaterdag bekend dat ze 350.000 verdachte stembiljetten in beslag heeft genomen in een drukkerij nabij de hoofdstad. De drukkerij was door de regering belast met het drukken van biljetten, maar had de bestelde biljetten al afgeleverd.

Politieke rivalen betichtten meteen de conservatieve partij GERB van uittredende premier Boiko Borissov van betrokkenheid bij de affaire. De drukkerij hoort immers toe aan een gemeenteraadslid van GERB. De partij ontkent elke betrokkenheid.

Beducht voor fraude hebben de oppositiepartijen een parallelle telling van de stemmen door het Oostenrijkse instituut SORA gevraagd. Meer dan 200 waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa zien toe op de verkiezingen.

Nek-aan-nekrace

De peilingen voorspellen een nek-aan-nekrace tussen GERB en de socialistische BSP. De coalitievorming lijkt echter bijzonder moeilijk te worden. Politicologen houden er rekening mee dat er nieuwe verkiezingen nodig zullen zijn.

Borissov moest in februari vervroegd aftreden onder druk van het groeiende protest tegen de stijgende energieprijzen en de chronische armoede. Zo overleden de voorbije maanden vier Bulgaren die zichzelf in brand hadden gestoken uit protest tegen de armoede.

Ondanks het EU-lidmaatschap blijft Bulgarije ook gebukt gaan onder de politieke corruptieschandalen. Tot overmaat van ramp werd de brutale verkiezingscampagne ontsierd door verhalen over illegale afluisterpraktijken in het politieke wereldje.

Het maakt dat vele van de bijna 7 miljoen kiesgerechtigde Bulgaren zich afkeren van de politici. Waarnemers verwachten dan ook geen grote opkomst. Peilingen geven bovendien aan dat vele kiezers nog niet beslist hebben of en voor wie ze gaan stemmen. De polls voorspellen ook sterke winst voor het extreemrechtse Ataka.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in