Beke: ‘EU met twee maten en twee gewichten kan niet’
Foto: BELGA

CD&V vindt dat de Europese Commissie voor alle lidstaten even streng moet zijn bij de controle van de nationale begrotingen. Dat zei CD&V-voorzitter Wouter Beke zaterdag op een studiedag van de partij over Europa. De Vlaamse christendemocraten vinden dat enkel meer Europa kan zorgen voor meer economische groei en welvaart.

Ons land riskeert een boete te krijgen van de Europese Commissie vanwege het begrotingstekort van vorig jaar. Om de lidstaten meer in het budgettaire gareel te laten lopen, heeft de EU-Commissie strengere regels uitgewerkt. Landen die hun afspraken over het op de rails krijgen van de begroting niet nakomen, kunnen daarvoor financieel bestraft worden.

CD&V staat achter die aanpak, maar vindt wel dat die moet gelden voor alle landen. Onlangs kreeg Frankrijk te horen dat het twee jaar langer de tijd krijgt om de begroting op orde te krijgen.

“Dat Europa inzet op meer solidariteit én meer verantwoordelijkheid vinden wij niet alleen een goede strategie, het is ook de énige manier om te komen tot een verdere integratie. Het is in deze wél belangrijk dat alle landen op gelijke voet worden behandeld. Frankrijk onder socialistische leiding heeft uitstel gekregen om haar begroting in evenwicht te brengen. Nederland evenzeer. De legitimiteit wordt ondergraven wanneer men met twee maten en twee gewichten gaat werken”, zei Beke zaterdag op de studiedag.

De christendemocraten blijven achter een sterk Europa staan. Dat zorgt voor vrede, geeft ons een stem in de wereld en zorgt voor sociaaleconomische vooruitgang, zei Beke. Volgens de CD&V-voorzitter is er ook geen alternatief.

Europees raadsvoorzitter Herman Van Rompuy, zelf lid van CD&V, sprak ook op de studiedag. Hij herhaalde dat de koers richting budgettaire gezondheid die de lidstaten moeten inzetten belangrijker is dat het ritme waarop dat gebeurt.

Commissievoorzitter Barroso wou ook langskomen op de studiedag, maar was verhinderd. Hij stuurde een videoboodschap.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig