'Geens jaagt foute mensen schrik aan'
Gwendolyn Rutten Foto: Bart Dewaele, BDW

Open VLD en SP.A verzetten zich tegen het voorstel van minister van Financiën Koen Geens (CD&V) om het fiscaal voordeel op spaarboekjes te verlagen of af te schaffen.

Op de eerste 1.880 euro van een spaarboekje moet je geen belastingen betalen. Net daarom blijft er veel geld op de spaarboekjes staan, alles samen zowat 240 miljard euro. Om meer spaargeld naar de economie te laten vloeien, pleit minister Geens er zaterdag in De Standaard voor om het fiscaal voordeel op spaarboekjes geleidelijk af te bouwen.

Maar dat voorstel stuit nu al meteen op een ondubbelzinnig “njet” van coalitiepartner Open VLD. “Fiscaal voordeel voor de spaarder beknotten? Geen sprake van. Punt. Probleem is instabiel fiscaal klimaat, niet de spaarder”, zegt Rutten op Twitter.

Volgens de voorzitster van de Vlaamse liberalen is niet de spaarder het probleem, maar het instabiele fiscale klimaat. 

 

'Geens jaagt foute mensen schrik aan'

Ook voor SP.A-voorzitter Bruno Tobback mag er niet aan het spaarboekje geraakt worden. "Dat hebben we al anderhalf jaar geleden bij de regeringsvorming gezegd".

De SP.A-voorzitter meent dat er nog genoeg onbelaste vermogenswinsten zijn die de minister van Financiën kan aanpakken. Maar minister Geens reageert daar dan op dat een vermogensbelasting wel erg moeilijk zal zijn. Voor Tobback kan er evenwel niet aan de spaarrekening, die een veilig product is, geraakt worden.

"De minister van Financiën jaagt andermaal de foute mensen schrik aan, en stelt de foute mensen gerust", vindt Tobback nog.

Ook het doorvoeren van één van de twee maatregelen - afschaffing van de vrijstelling of een tarief van 15 procent roerende voorheffing - ziet Bruno Tobback niet zitten. Beide zijn immers nadelig voor de spaarder, aldus de SP.A-voorzitter, die eraan toevoegt dat de minister van Financiën dringendere zaken te doen heeft.

Kritiek op volkslening

Ook de volkslening die de federale regering in november wil lanceren krijgt flink wat kritiek. Paul Huybrechts, voorzitter van de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB), reageert in de morgen zeer sceptisch op de regeringsplannen. "Als de overheid ruimte heeft om de roerende voorheffing te verlagen, kijkt ze best in de richting van het risicokapitaal. Natuurlijk zijn dat speculanten. Maar die mensen richten ook nieuwe ondernemingen op en creëren zo welvaart. Risico is de alfa en de omega van de economie," klinkt het.

Ook econoom Geert Noels is niet mals voor de plannen van de regering.