De Antwerpse barman Carl Van Droogenbroeck mag samen met Jeroen Van Hecke de Belgische kleuren verdedigen in de Europese finale van het wereldkampioenschap cocktails maken. Heeft u het wel gehad met mojito's en cosmopolitans? Probeer dan zeker eens de recepten van deze klassebakken.

Dries Botty van de Blankenbergse cocktailbar L'Apereau moest in de eerste preselectie nog de duimen leggen voor collage Jeroen Van Hecke, maar kreeg deze week een nieuwe kans op een felbegeerd ticket voor de Diageo World Class cocktailcompetitie.

Samen met zes andere Belgische topbarmannen zoals Jef Berben (El Jefé’s Cocktails Antwerpen), Steve Okhuysen (Old Fashioned Gent), Dieter Van Roy (Josephine’s Antwerpen), Jim Geurts (J-J-J Bar Bilzen), Carl Van Droogenbroeck (Cocktails@Nine Antwerpen) en Jan Van Ongevalle (Casino Knokke) verzamelde hij in het Felixpakhuis te Antwerpen.

De preselectie bestond uit drie onderdelen. Eerst kregen de deelnemers een vragenlijst over de geschiedenis en de technische kenmerken van Don Julio, Ketel One, Grand Marnier, Talisker, Singleton en Cardhu, waarna ze ook een blind tasting moeten doorstaan, waarbij ze de aroma’s van enkele producten moeten raden binnen een bepaalde tijd.

Deze schriftelijke proef is niet van de poes en zegt al veel over het keiharde niveau van de wedstrijd. Probeer zelf eens te antwoorden op volgende waar of niet waar vragen:

  • Het eerste recept van de Aviation verschijnt in 1916 in het boek 'Recipes For Mixed Drinks' door Hugo Ensslin.
  • In de achtste eeuw na Christus is Al-Jadir, beter gekend als Geber, op zoek naar het vijfe element en bewerkstelligt daarmee de eerste experimenten met moderne distillatie in zijn Al-Iksir.

Het is ook belangrijk dat een barman steeds het alcoholpercentage van zijn cocktails kent. Om dit te bewijzen moesten ze het alcohol by volume (abv) berekenen van een Dry Martini met 5cl Tanqueray 10, 1cl Dolin Dry Vermouth en Orange bitters, geroerd voor 45 seconden.
 
De volgende ronde bestond uit de bereiding van een eigen creatie in de stijl City Glamour, geïnspireerd op de West-Europese glamour en verfijning in de jaren ’50 en ’60. Deze signature cocktail konden ze thuis voorbereiden en dat leverde originele, verrassende en soms hilarische presentaties op. Dries Botty vertelde ons een origineel liefdesverhaal tussen twee ingrediënten, Jan Van Ongevalle dompelde ons onder in de exotische sfeer van Vietnam en Carl Van Droogenbroeck liet ‘The Godfather’ herrijzen. Jim Geurts zorgde voor sfeer en ambiance door iedereen te verplichten om een kleurige sombrero op te zetten, onder begeleiding van het kleinste miniatuur mariachi-orkest ooit.

Tijdens de derde ronde kregen de bartenders ieder een enveloppe waarin de opdracht stond een whiskycocktail en één van de achttien Diageo Classic Cocktails te bereiden in een bepaalde stijl (aperitief, after diner, Tiki…). De barmannen kregen twaalf minuten de tijd om hun ingrediënten te selecteren in de zogenaamde Shop of Secrets (een ter plaatse aangelegd marktje met ingrediënten als fruit, groenten, kruiden, likeuren...) en zes minuten om hun twee creaties te bereiden. Deze test valt zeker niet te onderschatten. We mochten zelf een kijkje nemen in de Shop of Secrets en de overvloed aan keuze is gigantisch, er waren kruiden bij waar we nog nooit van gehoord hadden.
 
De barmannen presenteerden hun creaties aan de vakjury bestaande uit bekend culinair journalist Willem Asaert, Belgisch World Class laureaat 2011 en 2012 Olivier Jacobs (Jiggers, Gent), distillery ambassador van Ketel One vodka Dennis Tamse en presentatrice en communicatieadviseur Gerty Christoffels. Zij beoordelen de deelnemers op techniek, presentatie, creativiteit, smaak en het tot uiting laten komen van de spirit. De vlotte organisatie werd mede verzorgd door Ben Belmans van de NINE-X Cocktail Academy.

We hadden medelijden met de jury, want dit was een wedstrijd van hoog niveau met ijzersterke kandidaten. Er waren ook duidelijk merkbaar minder zenuwen aanwezig dan bij de eerste preselectie. Daarom vonden we het Diageo wedstrijd-motto 'Raising the Bar', dan ook heel toepasselijk. Naast winnaar Carl verschenen op het podium nog twee bekenden, Dries Botty en Dieter Van Roy, beiden ook finalisten van de eerste preselectie.

 

- DE COCKTAILS VAN DE DRIE LAUREATEN -

'Don’s Resurrection'

Recept Carl Van Droogenbroeck

De winnaar koos voor 'The Godfather’: luxe, mannelijkheid en elegantie komen sterk naar voor met zelfs een beetje romantiek. De eerste film speelt zich dan wel niet af in de jaren 50-60, maar het drieluik eindigt wel in deze periode. 'De naam van de cocktail verwijst in eerste plaats naar Don Julio. Door de cocktail laten we niet alleen de film herrijzen, maar staat ook tequila opnieuw in de schijnwerpers', aldus Van Droogenbroeck. 'Een gekende quote uit de film is 'Leave the gun, take the cannoli', bijgevolg is ' Leave the gun, take a cocktail' enorm toepasselijk op mijn cocktail.'

Ingrediënten:

40 ml Don Julio Reposado
20 ml Talisker 10 jaar
20 ml Vermouth del Professore
5 druppels Absinthe Un Emile
5 druppels Old Time Bitters van The Bitter Truth

Bereiding:

1. Voeg alle ingrediënten in een mixing glas:

2. Met behulp van een smoking gun maakt u rook van rozemarijn en tijm en deze rook vang t u vervolgens op in een karaf.

3. De inhoud van het mixing glas giet u langzaam over in de karaf met rook. Vervolgens een tiental keren draaien met de karaf zodat de rook wordt opgenomen door de cocktail.

4. Schenk de cocktail opnieuw in het mixing glas.Voeg voldoende ijsblokjes toe, dit wil zeggen: zorg ervoor dat de cocktail maximum tot in de helft van het ijs komt. Vervolgens gaan we roeren. Hiervoor heeft u als richtlijn dat als u 45 seconden roert (stirren), we een verwatering zullen hebben van 50% en een temperatuur van ongeveer -2 °C. De 45 seconden kunnen uiteraard variëren naargelang hoe snel u roert en de kwaliteit van het ijs.

5. Snij een lookteentje in twee en leg beide stukjes in een fijn zeefje. Vervolgens schenken we onze cocktail over de look in ons glaasje. Als garnering zet je een blaadje basilicum tegen de rand van het glaasje.

 

'Labour of love'

Recept Dries Botty

De cocktail verwijst naar de luxe, glamour en romantiek van de jaren '50 en '60 in Parijs. Het is een verre variatie op de Martinez.

Ingrediënten:

5cl Don Julio Reposado
0,75 cl Grand Marnier
3cl Lillet Blanc
0,5 cl Agavesiroop
2 druppels Angostura
1 druppel rozenwater

Bereiding:

Alles een 45-tal seconden roeren (stirren) in een mixing glas en daarna ‘strainen’ in het glas waarin u de cocktail serveert. Het voetje van het glas zelf kan je versieren met het rode lintje van een fles grand marnier.

 

'The Grand Estrada'

Recept Dieter Van Roy

Het is een complex bittere cocktail, een link tussen een Manhattan, Negroni en Rosita

Ingrediënten:

5 cl Don Julio Reposado Tequila
1 cl Grand Marnier
1 cl Cynar
1,5 cl Cocchi Barolo Cinato (verkrijgbaar bij Buonsenso)
1 druppel Peychauds bitters, 1 druppel Angostura bitters
Chartreuse Vert

Bereiding:

Koel de glazen voor. Vul een mixing glas met ijs en druppel de bitters erover, roer enkele seconden en giet de bitters weer weg. Voeg de Don Julio, Grand Marnier, Cynar en Barolo Cinato toe en roer gedurende 45 seconden (afhankelijk van de kwaliteit van het ijs). Spray de Chartreuse in en rond het glas en strain daarna de cocktail in het glas.