Geens wil sleutelen aan spaarboekje
Foto: Bart Dewaele

De regering overweegt het fiscale voordeel op de spaarboekjes, waarop in totaal 240 miljard staat, geleidelijk te verlagen of zelfs af te schaffen.

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) heeft vragen bij het huidige fiscale voordeel op het spaarboekje.

Op dit moment moet je geen belastingen betalen op de eerste 1.880 euro rente op een spaarboekje. Het gevolg is dat mensen hun geld massaal op hun spaarboekje laten staan, ook al is de rente erg laag. Maar de berg geld op de spaarboekjes brengt zo de economie weinig op. Om meer spaargeld van de gezinnen naar de sputterende economie te laten vloeien, vindt Geens dat de regering het fiscale voordeel op het spaarboekje zou moeten aanpassen. ‘Het spaargeld dat nu bij de banken op een spaarboekje wordt gestort, wordt fiscaal te veel gesubsidieerd’, zegt Geens in een interview met De Standaard. ‘We zouden de vrijstelling van roerende voorheffing op het spaarboekje kunnen afschaffen en de roerende voorheffing voor het volledige klassieke spaarboekje naar 15 procent kunnen brengen.’

Daarmee zit Geens op dezelfde lijn als gouverneur Luc Coene van de Nationale Bank, die eraan toevoegde dat er in ruil ook meer fiscale voordelen moeten komen voor financiële langetermijnproducten, zoals Belgische staatsobligaties. Coene vindt wel dat daarvoor een voldoende lange overgangsperiode ingebouwd moet worden.

Witte rook is er echter nog niet. ‘Dit is een heel delicate kwestie’, zegt Geens. Volgens hem wacht de regering op een advies van de Nationale Bank, die tegen de zomer een definitief rapport moet klaar hebben over een grondige hervorming van de financiële sector.

Lees het volledige interview met Geens vandaag in De Standaard.