De toekenning van subsidies aan Musical van Vlaanderen valt ook bij Hans Bourlon, mede-eigenaar van Studio 100 in slechte aarde. Het is een verderzetting van een al langer bestaand beleid, stelt hij.

De 850.000 euro die Vlaams minister Joke Schauvliege aan Musical van Vlaanderen toekende voor een voorstelling van Assepoester maken Hans Bourlon niet blij.

“Je hebt twee grote spelers in Vlaanderen die dit soort grootschalige producties doet. Maar Musical van Vlaanderen is een vzw-scherm voor een bedrijf,” stelt Bourlon. “Wij maken sinds 1997 sprookjesmusicals waar zonder steun 1,2 miljoen bezoekers op afkwamen.”

Ook Studio 100 had plannen voor een Assepoester-musical: “Wij hadden die voorzien voor 2014. Een andere speler krijgt daar nu geld voor van de overheid. Wij hebben ons plan geschrapt, wat dus neerkomt op een stopzetten van activiteit door subsidiëring van de concurrentie.”

Bourlon reageert ook scherp op de uitingen van Schauvliege vrijdagochtend: “Minister Schauvliege redt de sector niet, maar wringt deze net de nek om,” aldus Bourlon. “Tot tien jaar geleden had je een evenwichtig landschap met het Ballet van Vlaanderen, Music Hall dat voorstellingen importeerde, en wij met onze familiespektakels.

Vanaf dan kreeg Music Hall van toenmalig cultuurminister Bert Anciaux jaarlijks echter 3 miljoen euro aan subsidies. De beslissing nu ligt in het verlengde daarvan,” besluit Bourlon, die geen verdere stappen wil zetten.

Minister Schauvliege reageerde eerder al op de kritiek van Bourlon: “Studio 100 heeft geen dossier ingediend. Hadden zij een aanvraag voor projectsubsidies ingediend, waren zij even goed in aanmerking gekomen voor ondersteuning”.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig