Schauvliege: 'Beslissing is onderbouwd, procedures zijn gevolgd'
Foto: BELGA

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege pareert de kritiek op haar beslissing om de Musical van Vlaanderen een projectsubsidie van 850.000 euro toe te kennen. “Deze beslissing is goed onderbouwd. Ik heb alle nodige procedures en voorschriften gevolgd”, zegt ze aan het persagentschap Belga.

Cultuurminister Schauvliege kreeg vrijdag kritiek op de beslissing een projectsubsidie van 850.000 euro toe te kennen aan Musical van Vlaanderen. Vorig jaar was nog beslist om de musicalorganisatie geen structurele subsidies meer toe te kennen.

Nu krijgt de organisatie dus toch geld uit de projectenpot voor de musical “Assepoester, het tamelijk ware verhaal”. Daarnaast krijgt de organisatie ook nog eens 95.000 euro ondersteuning voor het project “Musicallabo”, waarin studenten een musicalstage kunnen volgen.

“Musical van Vlaanderen had vier aanvragen voor projectsubsidies ingediend. Daarvan zijn er twee afgekeurd en twee goedgekeurd. Voor de Assepoester-musical was er een positief zakelijk advies en een negatief artistiek advies. Net het omgekeerde van bij de structurele subsidieronde”, legt Schauvliege uit. Dat de organisatie ondanks een negatief artistiek toch subsidies krijgt, heeft volgens de CD&V-minister te maken met het eerdere positieve artistieke advies en met “het garanderen van het voortbestaan van het musicalgenre in Vlaanderen”.

“Men moet soms van adviezen durven afwijken, bijvoorbeeld wanneer het voortbestaan van genres onder druk staat. Vorig jaar zei men trouwens dat ik de moed moest hebben om van adviezen af te wijken. Nu ik dat doe, krijg ik het verwijt dat ik afwijk”, klinkt het.

Ze weerlegt ook andere kritiek. Zo zegt oppositiepartij Groen dat de beslissing geïnspireerd is door “vriendjespolitiek”. “Klopt niet”, zegt Schauvliege. “Het klopt dat er in de raad van bestuur van Musical van Vlaanderen CD&V’ers zitten. Maar er zitten even goed mensen van andere partijen. Bovendien zijn de projectsubsidies van 400 organisaties uit de brede kunstensector goedgekeurd. Musical van Vlaanderen is daar maar één van”.

Ook het verwijt dat ze met “twee maten en twee gewichten” zou werken - een verwijt van coalitiepartner SP.A - klopt volgens Schauvliege niet. “Dit is trouwens een beslissing die door alle partijen in de regering, CD&V, N-VA en SP.A, is goedgekeurd”.

Op de kritiek van Hans Bourlon, medeoprichter van Studio 100, dat de subsidies voor Musical van Vlaanderen concurrentieverstorend werken, antwoordt Schauvliege: “Studio 100 heeft geen dossier ingediend. Hadden zij een aanvraag voor projectsubsidies ingediend, waren zij even goed in aanmerking gekomen voor ondersteuning”.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig