Schauvliege: 'Toekennen subsidie in alle transparantie'
Joke Schauvliege Foto: BELGA

Na een eerder negatief subsidiebesluit blijkt Musical van Vlaanderen nu toch geld te krijgen van minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) via de omweg van de projectsubsidies. Het gaat om 850.000 euro. Dat bedrag is goed voor meer dan een kwart van de middelen voor kunstprojecten.

Halfweg vorig jaar was het gezelschap Musical van Vlaanderen bij de toekenning van de structurele subsidies voor kunstenaars een van de grote verliezers. Na een negatief zakelijk advies besliste minister Schauvliege om de musicalorganisatie geen structurele meerjarensubsidies toe te kennen.

Nu blijkt dat Schauvliege via de omweg van de projectsubsidies Musical van Vlaanderen toch subsidieert, een zogenaamd achterpoortje. 'Er zijn vier aanvragen ingediend. Het zakelijke advies was nu wel positief. Het artistieke advies was deze keer negatief', verduidelijkt minister Schauvliege in De Ochtend op Radio 1.

De minister heeft bij haar beslissing in januari het zakelijke advies gevolgd vanuit het belang van eigen musicalproductie in Vlaanderen. 'Ik probeer om de adviezen zoveel mogelijk te volgen, maar ik wijk daarvan af als een bepaald genre dreigt te verdwijnen.'

850.000 euro

Het exacte bedrag was in februari al bekend. Maar op 19 april maakte de Vlaamse regering in een summier zinnetje bekend dat ‘op voorstel van minister Schauvliege de Vlaamse regering voor 2013 een subsidie toekent van 850.000 euro aan Musical van Vlaanderen vzw ter ondersteuning van het project Assepoester, het tamelijk ware verhaal’.

Dezelfde organisatie krijgt daarnaast ook nog eens 95.000 euro ondersteuning voor haar project Musicallabo, een jaarlijkse formule waarbij pas afgestudeerde artiesten de kans krijgen zelf een voorstelling te maken.

Gemiddeld bedraagt een projectsubsidie 40.000 euro. Na Musical van Vlaanderen bedraagt de grootste projectsubsidie-enveloppe 105.000 euro. 'Dat is nu eenmaal hoeveel een musical kost. Het is niet zo ongebruikelijk', verdedigt Schauvliege zich.

Vriendjespolitiek

Het besluit werd niet bekendgemaakt via een persbericht. In De Ochtend verzekert minister Schauvliege dat er in alle transparantie wordt gewekt, 'maar er wordt niet over alle toekenningen afzonderlijk gecommuniceerd'. Volgens haar zal de al dan niet toekenning van subsidie altijd wel reactie uitlokken.

De beschuldigingen over vriendjespolitiek (Geert Allaert, artistiek leider van Musical van Vlaanderen, is goed bevriend met CD&V West-Vlaanderen, red.) wijst ze van de hand. ‘Dat klopt helemaal niet. Wij geven subsidies aan een breed palet van kunsten, dat kan iedereen natrekken.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig