Ontvoerder Cleveland officieel aangeklaagd
Hoofdverdachte in de ontvoeringszaak: Ariel Castro. Foto: ap
Het gerecht in Cleveland in de Amerikaanse staat Ohio heeft de 52-jarige Ariel Castro in verdenking gesteld voor viervoudige ontvoering en voor verkrachting. Dat heeft openbare aanklager Victor Perez bekendgemaakt.

In Castro's huis werden begin deze week drie vrouwen aangetroffen die al meer dan tien jaar vermist werden. Minstens vijf baby's werden in het horrorhuis geboren. Slechts één daarvan is nog in leven. Wat er met de andere kinderen gebeurde is nog niet duidelijk.

De buurt verkeert in shock en het parket probeert een antwoord te vinden op de vraag hoe lang deze gruwel onder de radar kon blijven. De twee broers van hoofdverdachte Ariel Castro zijn eveneens aangehouden.

Volgens de aanklager werden tegen hen geen aanklachten ingediend. Er zouden materiële bewijzen ontbreken die eventuele schuld van de broers moet aantonen. ‘Ariel hield iedereen op afstand’, aldus het adjunct-hoofd van de lokale politie Ed Tomba.

Verschrikkelijke taferelen

Meer dan tien jaar werd gedacht dat Michele Knight, Amanda Berry en Gina DeJesus dood waren. Maandag ontsnapten de vrouwen echter levend en wel uit het huis van hun kidnapper Ariel Castro (52).

Wat er zich al die jaren precies in het huis afspeelde, is nog niet duidelijk. De details die al doorsijpelden, laten vermoeden dat er zich verschrikkelijke taferelen afgespeeld hebben.

Ondertussen raakte ook bekend hoe dicht ontvoerder Ariel Castro bij de familie van Gina DeJesus soms kwam. Zo trad Castro op als muzikant op een plechtigheid om de tienjarige ontvoering te herdenken van de jonge vrouw. Toen Gina DeJesus juist verdwenen was, hielp de man zelfs met het uitdelen van flyers.

De laatste persoon die Gina gezien heeft net voor haar verdwijning is trouwens de dochter van de hoofdverdachte: Arlene Castro.

Aangeklaagd voor ontvoering én verkrachting

De officiële klachten die nu werden geponeerd gaan over de verkrachting van de drie vrouwen. De aanklachten omtrent ontvoering gaan over de vrouwen van de drie vrouwen en het kind van Amanda Berry. Het meisje werd in gevangenschap geboren. Vermoedelijk is één van de drie broers de vader.

De politie liet verstaan dat het zeer vaak tot zwangerschappen kwam. De vrouwen werden in dat geval echter vreselijk mishandeld, om een abortus uit te lokken. Toch zouden er minstens vijf voldragen baby's ter wereld gebracht zijn, onder wie het zesjarige meisje dat maandag werd aangetroffen.

Over het lot van de andere baby’s is niets bekend. Een van de vrouwen had ook minstens drie miskramen, waarschijnlijk door uitputting en ondervoeding.

Het huis en de tuin van ontvoerder Ariel Castro werd sinds de bevrijding van de vrouwen aan een doorgedreven onderzoek onderworpen. Er werden onder meer touwen en kettingen aangetroffen waarmee de vrouwen werden vastgebonden, aldus een lokale politiechef.

Slachtoffers naar huis

Gisteren werden twee slachtoffers herenigd met hun families. Amanda Berry vond met haar zesjarige dochter een onderkomen bij haar zus. Ook Gina DeJesus keerde terug huiswaarts onder een overweldigende belangstelling van pers en publiek. 

Michelle Knight, het derde slachtoffer bevindt zich nog steeds in het ziekenhuis. Volgens een woordvoerder stelt zij het goed.