Jonge Italiaan verrast favorieten in Giro, Wiggins verliest tijd
Het gloriemoment van Enrico Battaglin in het kletsnatte Italië Foto: AP
Enrico Battaglin heeft de uitgeregende vierde rit in de Giro gewonnen. Hij was in Serra San Bruno de snelste in een sprint van een uitgedund peloton. Luca Paolini mag morgen voor de tweede dag op rij de roze trui aantrekken, Bradley Wiggins liet zich verrassen in de slotkilometers en zakt van de tweede naar de zesde plaats in het klassement. Na één dag glorie moest Willem Wauters zijn blauwe bergtrui alweer afgeven aan de Italiaan Visconti.

De vierde Giro-rit voerde het peloton van Policastro Bussentino naar Serra San Bruno in Calabria, in de tip van de Italiaanse laars. Het venijn van deze 246 kilometer lange etappe zat hem in de staart: met de beklimming van de venijnige ‘Croce Ferrata’ (tweede categorie) op zes kilometer van de streep.

Een ideale etappe voor een lange vlucht en dus trokken zeven renners al vroeg in de aanval. Dit keer geen Belgen in de kopgroep: Julien Bérard,Emanuele Sella, Miguel Minguez Ayala, Ioannis Tamouridis, Johan Le Bon, Francis Mourey en Pim Ligthart tekenden voor het klassieke koersscenario in de op één na langste etappe van deze Ronde van Italië.

Door het slechte weer en het flinke tempo vooraan werd het verhaal van de kopgroep een heuse afvalrace. De Spanjaard Miguel Minguez Ayala bleek de sterkste van het zevental, maar zijn solo-verhaal strandde op 40 kilometer van de finish op de klim naar Vibo Valentia. Op die voorlaatste col van derde categorie hielden de favorieten zich koest.

Herboren Di Luca

In de aanloop naar de Croce Ferrata trok Frederik Willems in de aanval. Onze landgenoot van Lotto-Belisol kreeg de Duitser Patrick Gretsch mee maar kon nooit meer dan een handvol seconden sprokkelen en werd snel weer tot de orde geroepen.

Aan de voet van de slotklim sprongen nog enkele moedigen weg. Sylvain Georges hield het het langste uit maar Team Sky nam tijdens de klim de koers in handen. De Armada van Wiggins legde er duchtig de pees op en hield iedereen samen, tot Danilo Di Luca een cartouche afschoot. De ervaren Italiaan kreeg de Colombiaan Chalapud mee en de twee trokken in een hondenweer op zoek naar de ritzege. Ze kwamen samen als eersten boven op zeven kilometer van de streep. In het lange stuk vals plat dat daarop volgde, moesten de twee op een nat wegdek opboksen tegen een jagend peloton en werden vlak voor de meet gegrepen.

Enrico Battaglin was uiteindelijk verrassend de snelste. Het Italiaanse wonderkind van Bardiani Valvole-CSF Inox, een wildcard in deze Giro, zette de grote namen een neus. Fabio Felline werd tweede, Giovanni Visconti derde. Luca Paolini behoudt zijn roze trui, de Italiaan van Katusha zat, net zoals de meeste favorieten, in het eerste groepje.  Bradley Wiggins liet zich wel verrassen in de slotkilometers en verloor 17 kostbare seconden. Hij zakt van de tweede naar de zesde plaats in het klassement. De Brit telt nu 34 seconden achterstand op Luca Paolini.

Uitslag:

1. Enrico Battaglin
2. Fabio Felline
3. Giovanni Visconti
4. Rigoberto Uran
5. Arnold Jeannesson
6. Cadel Evans
 

Lees meer over de Giro op de fiche op Sportwereld.be