36 ontslagen bij afgeslankt Alfacam
Foto: belga
Alle werknemers van het failliet verklaarde Alfacam ontvingen maandag hun C-4. De curatoren namen meteen daarna zo'n 60 procent van de werknemers terug in dienst. Zij dienen de lopende contracten af te werken. 36 werknemers zijn definitief ontslagen. Dat hebben de curatoren dinsdag op een persmoment bekendgemaakt.

De curatoren van het failliete televisiedienstenbedrijf Alfacam ondervinden problemen met het innen van de facturen. Buitenlandse klanten, voor wie Alfacam ook na het faillissement opdrachten is blijven uitvoeren, betalen niet of slecht.

Het geld, dat vaak uit exotische landen moet komen, belandt niet op de rekening van het Lintse bedrijf. 'Van Saudi-Arabië bijvoorbeeld, verwachten we nog 3.050.000 euro, alsook 280.000 euro van de Turkse overheid', vervolgt Van Camp. 'Daarbij vonden zelfs diplomatieke gesprekken plaats en ook Vlaams minister-president Kris Peeters kwam tussenbeide.'

Mede door de problematische gang van zaken hebben de curatoren zich nu gedwongen gezien 36 mensen te ontslaan, op een totaal van 96. 16 jobs verdwijnen bij Alfacam zelf, 14 bij Euro1080.

'Ontslagen gebeurden in goede sfeer'

Vooral in de ondersteunende functies van het televisiebedrijf, zoals de verkoop en de administratie, zou er gesnoeid zijn. 'In overleg met de diensthoofden hebben we geselecteerd welke mensen we nog kunnen houden. De ontslagen gebeurden in een goede sfeer', stelt Eddy Van Camp, een van de drie aangestelde curatoren.

Daarmee werd de eerste fase van het faillissement bij de televisiedienstenleverancier afgewerkt. Het personeel werd intussen voor hun werk in april uitbetaald.

Het operationele personeel kon vandaag grotendeels terug aan de slag om de lopende opdrachten af te werken. Onder die lopende opdrachten vallen onder meer de Ronde van Italië en naar alle waarschijnlijkheid de Confederations Cup deze zomer. Voor de schuldeisers is het belangrijk dat ze een bedrijf kunnen verkopen dat nog steeds operationeel is. 

Optimistischer over belangstelling van overnemers

Over de belangstelling van overnemers zijn de curatoren iets optimistischer. Er is van 'meer dan twee' spelers die in het verleden al belangstelling toonden, nog steeds interesse voor het gehele bedrijf. Of daar ook het Indiase bedrijf Hinduja bij is, blijft onduidelijk.

'We hebben een 40-tal tenders ontvangen. Daarin zitten meer dan twee partijen die voor het faillissement al tussenbeide kwamen',  aldus Van Camp, zonder in detail te treden. De koopwensen zijn divers en beslaan zowat alle onderdelen van het bedrijf, maar de curatoren geven de voorkeur aan een volledige overname.

De vrees dat Alfacam opgedeeld moet worden en dat de studio's moeilijk verkocht raken, is dus voorlopig niet bewaarheid. Tegen 20 mei moeten alle kandidaat-overnemers een bod doen. In de eerste helft van juni hoopt men de totale verkoop afgerond te hebben. Het mandaat van de rechtbank aan de curatoren loopt tot 15 juni.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig