Buffett waarschuwt!
Warren Buffett Foto: rr
Terwijl de aandelenmarkten hun zegetocht voortzetten, doken er enkele sombere geluiden op vanuit Omaha. De banken zijn er kop van jut voor Buffett & Co.

We waren getuige van een memorabele beursweek. Er sneuvelden enkele symbolische barrières voor aandelen in de Verenigde Staten. De S&P 500 sloot de week af boven de grens van 1600 punten, terwijl de Dow Jones Industrial even kon proeven van 15000 punten. Een combinatie van economische voortgang en goede bedrijfsresultaten wakkerde het vuur bij beleggers aan. Enkele onheilspellende indicatoren konden de feeststemming niet bederven. De centrale banken staan immers klaar om in te grijpen met hun monetair geschut.

Dat werd opnieuw duidelijk na de FOMC meeting, de bijeenkomst van de leden van de Federal Reserve. Haar voorzitter, Ben Bernanke, liet verstaan dat er voorlopig geen wijziging komt in het monetaire beleid. QE à rato van 85 miljard dollar per maand gaat voort zolang de targets niet behaald zijn. De doelstellingen zijn vandaag een werkloosheidgraad van 6,5% of minder, met een inflatie van 2% of meer. Bernanke liet zich ontvallen dat de Fed haar QE-programma kan terugschroeven of zelfs kan opkrikken indien nodig. Vooral dat laatste element had de markt niet verwacht. De vele waarnemers rekenden eerder op temperende QE-commentaren van de voorzitter.

Met andere woorden, het klimaat is zeer gunstig in meerdere opzichten voor aandelen. De timing kon niet beter voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway, het beleggingsvehikel van Warren Buffett. Afgelopen weekend ging de beleggershoogmis door zijn de thuisstad, Omaha (Nebraska). Naar goede gewoonte werden de duizenden bezoekers weer op hun wenken bediend door de opgewekte geluiden van Buffett. Hij deed zijn bijnaam ‘het orakel uit Omaha’ weer alle eer aan. De economie in de VS doet het goed, de werkloosheid daalt en het vertrouwen van de consument keert langzaam maar zeker terug. Aandelen zijn nog altijd superieur op de lange termijn, aldus Warren Buffett en zijn partner Charlie Munger. Als kers op de taart werden de aandeelhouders gisteren verwend met een nieuw record van het aandeel van BRK boven 165.000 dollar!

 

Maar op de korte termijn waarschuwde de superbelegger voor een uitzonderlijk risico in de markt: het monetaire beleid van de Westerse centrale bankiers. Alhoewel Buffett nog steeds lovende woorden over heeft voor het parcours van Ben Bernanke bij de Fed, is hij minder overtuigd van een goede afloop van het QE-experiment. Buffett waarschuwt zelfs voor ware een schok op de markten indien de Fed nog maar hint op een stopzetting van het monetaire opkoopprogramma. Indirect geeft ook Buffett hiermee toe dat een groot deel van de huidige beursrally gedreven wordt door liquiditeiten van de centrale banken. Ook Buffett heeft niet meteen een oplossing klaar voor dit probleem, maar suste dat de markt ook dit zou overwinnen op de lange termijn.

Collega Munger deed er nog een schepje bovenop. In een uitgebreid interview met CNBC liet hij zich ontvallen dat banken ‘zoals heroïneverslaafden’ zijn geworden. Sta een bankier toe om geld uit te lenen en hij zal automatisch overdrijven. Dat zagen we al in IJsland en opnieuw in Cyprus. Je kan een bank niet toelaten om zichzelf te controleren, aldus Munger. Het zijn straffe uitspraken, vooral als u beseft dat Berkshire Hathaway een belangrijke aandeelhouder is van JPMorgan en Goldman Sachs. Stuk voor stuk zakenbanken die een bedenkelijke rol spelen in de financiële crisis.

De boodschap van het management van Berkshire Hathaway is niet meer eenduidig positief aandelen, met name voor de korte termijn. Maar Buffett, geslepen als hij is, gaf al lachend nog mee: ‘Als bedrijven smeken om cash, dan kunnen ze mij altijd bellen’. Waarmee hij aangeeft dat Berkshire Hathaway met een ruime oorlogskas zit. 49 miljard dollar om precies te zijn. Kortom, Buffett kijkt als een aasgier over de aandelenmarkten, in afwachting van een potentiële beurscorrectie om de koopjes op te pikken tegen dumpingprijzen.

We zitten niet altijd op dezelfde golflengte met Buffett. Zo zijn we het grondig oneens met zijn negatieve visie over goud, waarvan hij de 12-jarige stierenmarkt compleet heeft gemist. Ook van zijn dubbelzinnige boodschappen zijn we geen fan. Maar op vlak van aandelen blijft Buffett een meester. Vooral zijn strategische aanpak kan ons enorm bekoren. Hij is positief voor aandelen over de langere termijn, maar sluit een correctie op korte termijn niet uit. En als er een crash komt, dan heeft hij een stevige cashpositie klaar voor de koopjestijd. Een aanpak waar ook wij al jaren voor staan: koop rustig uw favoriete posities, maar denk steeds aan uw cashbuffer. Cash heeft een plaats binnen een gespreide beleggingsportefeuille, al is het maar omwille van de optionaliteitswaarde.

De auteur is gediplomeerd beleggingsadviseur en oprichter van de advieswebsite Slim Beleggen. Hij publiceert deze column in eigen naam. Slim Beleggen publiceert 4 analyserapporten: het Goud & Zilver Rapport, het Technologie Rapport, het Grondstoffen Rapport en het Groeimarkten Rapport. Daarnaast publiceert Slim Beleggen een gratis nieuwsbrief.

Twitter: @SlimBeleggen