Congo is de slechtste plaats ter wereld voor moeders
Foto: Photo News
De Democratische Republiek Congo is de slechtste plaats ter wereld om kinderen op de wereld te zetten. Eén vrouw op dertig overleeft er de bevalling niet, één kind op zeven wordt er geen vijf jaar oud. Ons land bezet de achtste plaats op de lijst, Finland prijkt bovenaan. Dat zijn de resultaten van een onderzoek van de onafhankelijke kinderrechtenorganisatie Save the Children.

De kinderrechtenorganisatie vergeleek factoren als de gezondheid van de moeders, kindersterfte, opvoeding en inkomen van 186 landen. 

De tien landen die het slechtst uit de vergelijking kwamen, zijn stuk voor stuk Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara. Vooral in Congo zorgen de aanhoudende oorlog en armoede voor ondervoeding van jonge moeders. Somalië, Sierra Leone, Mali en Niger prijken ook onderaan de lijst. 

Finland prijkt helemaal bovenaan de lijst, met een risico op overlijden tijdens de bevalling van één op 12.200. Finse kinderen genieten gemiddeld 17 jaar onderwijs. Zweden, Noorwegen, IJsland en Nederland vervolledigen de top vijf. Daarna volgen Denemarken, Spanje, België, Duitsland en Australië. Helemaal onderaan bengelen de Afrikaanse landen met op de drie laatste plaatsen Sierra Leone, Somalië en de Democratische Republiek Congo.

De Europese lidstaten doen het dus eerder goed, al is er een groot verschil tussen de verschillende landen onderling. Zo vinden we Roemenië pas terug op plaats 61. Ook opmerkelijk: landen als Portugal (13de plaats), Griekenland (19) en Ierland (20), waar de crisis bijzonder hard toesloeg, doen het beter dan bijvoorbeeld Canada, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, die respectievelijk op de 22ste, 23ste en 30ste stek staan.

De Verenigde Staten tellen het hoogste sterftecijfer bij borelingen van alle geïndustrialiseerde landen. 11.300 baby's per jaar sterven er op de dag dat ze geboren zijn. Save the Children wijt het hoge cijfer aan het hoge aantal inwoners en het hoge aantal vroeggeboortes elke dag.