Bedrijven steeds vaker gechanteerd door hackers
Foto: jobat.be
‘Cybercriminaliteit, waarbij hackers bedrijven chanteren met gevoelige info die zij via slinkse weg verkregen hebben, zal de komende jaren een steeds grotere vlucht nemen’, aldus trendwatcher Adjiedj Bakas, auteur van het boek ‘Het Einde van de Privacy’.

Hoe cybercriminelen tegenwoordig te werk gaan? Eerst wordt het netwerk van een groot bedrijf platgelegd. Vervolgens trachten ze zoveel mogelijk kostbare informatie te stelen, waarna alles netjes opnieuw operationeel wordt gezet. Ten slotte volgt de chantage: als het bedrijf niet betaalt, volgt er een tweede – nog grotere – hack, waarbij herstellen niet meer mogelijk is. Bovendien wil men geld – véél geld – om de gestolen informatie niet openbaar te maken.

En ja, dat werkt. Volgens de Amerikaanse inlichtingendienst FBI werden zo al meer dan 100.000 bedrijven gechanteerd.

Maar ook individuen zijn steeds vaker het slachtoffer, van phishing bijvoorbeeld, waarbij men tracht de inloggegevens van iemand te achterhalen om diens bankrekeningen leeg te plunderen. Om van individuele chantage – met informatie verkregen via hacks van dating- en pornosites – nog maar te zwijgen.

Is het achterhalen van persoonlijke en gevoelige informatie via het internet dan werkelijk zo gemakkelijk? Ja, zo blijkt. ‘Hacken is zo simpel omdat het huidige internet nooit berekend is op gebruik door miljarden mensen’, verduidelijkt Bakas. ‘Het internet hangt met plakband aan elkaar. Stokoude computers uit de jaren '80 van de vorige eeuw zijn provisorisch gekoppeld aan computers van latere generaties, IT'ers van generatie X weten niet hoe collega's van generatie Y werken en denken. En van al die miscommunicatie, gekoppeld aan de technische mankementen, maken hackers slim gebruik.’

>

>

>

>