‘Demografische explosie in Brussel biedt kansen’
Foto: BELGA

In zijn beleidsverklaring zegt de nieuwe Brusselse minister-president Rudi Vervoort dat hij geen tovenaar wil zijn, maar iemand met concrete doelstellingen. Hij wil vooral investeren in jeugd en werkgelegenheid.

Rudi Vervoort, de opvolger van Charles Picqué, heeft in het Brusselse parlement zijn beleidsverklaring voorgesteld. ‘Ik zal geen tovenaar zijn met een magische toverstaf, maar een mens met concrete doelstellingen die ook bereikt worden’, begon hij zijn beleidsverklaring.

In zijn nota richt hij zich vooral op jeugd en werkloosheid, en vooral de combinatie van de twee. ‘We moeten de demografische explosie die eraan komt in het gewest niet zien als een probleem, maar als een fenomeen dat enorme kansen biedt voor Brussel’, luidt het.

Onderwijs

Zoals al meermaals werd aangehaald door verschillende politici, biedt Brussel veel jobs maar is de werkloosheidsgraad hoog. Vooral de jeugdwerkloosheid is schrijnend. De prioritaire middelen liggen voor Vervoort bij jeugd, opleiding en tewerkstelling. Door bijvoorbeeld nog meer competentietrainingen te organiseren hoopt hij met zijn regering de tewerkstelling te verbeteren.

Ook taalvorming maakt een belangrijk deel uit van die opleiding. Nederlands, Frans en Engels moeten voor de minister-president verplicht zijn binnen het onderwijs. ‘Want talenkennis is essentieel om een job te vinden.’

Vervoort wil op het vlak van tewerkstelling ook werk maken van een intrafederaal samenwerkingsverband.

‘Beleid zonder toverstaf is ook mogelijk’

‘Het wordt een immense maar boeiende taak om een stad en een gewest uit te denken met de meest complete visie’, besloot Vervoort. ‘We hebben een jaar om te tonen dat een goed beleid ook zonder toverstaf mogelijk is.’

Het weekend van 25 mei gaat de regering op seminarie. Daar krijgt elke minister te horen welke doelstellingen en resultaten bereikt moeten worden het komende jaar. In oktober zal bepaald worden hoe alle punten uitgevoerd zullen worden.