‘De echte held is Amanda.’ Dat zei de politie van Cleveland dinsdag op een persconferentie. ‘Zij heeft de bal aan het rollen gebracht.’ Gisteren werden drie Amerikaanse vrouwen, nu 23, 27 en 32 jaar oud, die al zo’n tien jaar vermist waren, bevrijd uit een huis.

Volgens de politie zijn de slachtoffers nog niet gehoord over hun ervaringen. ‘Ze krijgen eerst de tijd en ruimte die ze nodig hebben.’

Een 52-jarige voormalige buschauffeur, Ariel Castro, die in het huis woonde, is opgepakt. Daarnaast zijn ook zijn twee broers, Pedro (54) en Onlil (50) gearresteerd, bevestigt de politie.

Volgens de politie is het zesjarige meisje dat samen met de drie vermiste vrouwen uit een huis in het Amerikaanse Cleveland werd gehaald, de dochter van Amanda Berry, nu 27 jaar. Zij riep om hulp en werd daardoor door een buurman bevrijd. Het kind is tijdens haar gevangenschap verwekt en geboren.

Twee keer langs geweest

De politiechef benadrukte dat hij dankbaar is dat de vrouwen gevonden zijn en dat ze nog leven. ‘We bieden onze steun aan de familie aan bij het herstel. Dit was een traumatische ervaring voor ze.’

In al die jaren zijn er geen telefoontjes binnengekomen waarin melding werd gemaakt van criminele activiteiten. Wel is de politie in 2000 en 2004 bij het huis langs geweest voor ongerelateerd onderzoek.

De eerste keer ging het om een vechtpartij in de straat, de tweede keer om het werk van een van de huidige verdachten als buschauffeur. Hij had als schoolbusbestuurder een kind in de bus achtergelaten tijdens z´n lunchpauze.