ABVV: ‘Administratieve ontslagen op termijn niet ondenkbaar’
Foto: BELGA
De socialistische vakbond is niet zeker dat de joint venture van de chemiebedrijven Ineos en Solvay op termijn niet tot ontslagen zal leiden. ‘Vooral bij de administratieve functies zou de samenwerking tot personeelsverminderingen kunnen leiden’, meent Angeline Van Den Rijse van de Algemene Centrale van het ABVV. Christelijke vakbond ACV ziet dan weer geen negatieve gevolgen voor het personeel.

Dinsdag werd bij de Solvay en Ineos aangekondigd dat er een nieuwe joint venture komt waarin de pvc-activiteiten gebundeld worden. Aanvankelijk leek er geen vuiltje aan de lucht op het vlak van tewerkstelling, maar de socialistische vakbond stelt zich intussen wel voorzichtig enkele vragen.

‘Zowel Ineos als Solvay hebben een administratief centrum in Neder-Over-Heembeek. Onze mensen denken dat bepaalde samenwerkingsverbanden er mogelijk tot verminderde tewerkstelling kunnen leiden’, stelt vakbondssecretaris Van Den Rijse. Een verandering bij de administratie is niet ondenkbaar, klinkt het.

‘Een joint venture dient immers om de efficiëntie te verbeteren en de winsten te verhogen’, stelt ze. ‘Daarnaast is er ook nog de kwestie van de bedrijfsverhoudingen. Nu staan die op 50/50, maar gaan de Solvaywerknemers van vandaag over enkele jaren nog wel Solvaywerknemers zijn, als dat bedrijf eruit zou stappen?’ vraagt Van Den Rijse zich af. Zij ziet ook verschillende managementstijlen tussen de bedrijven.

ACV: 'Geen negatieve gevolgen voor personeel'

Ook de christelijke vakbond ACV gaat ervan uit dat de aangekondigde joint venture geen negatieve gevolgen zal hebben voor de werknemers in Antwerpen.

'Op basis van de informatie die we nu hebben, blijkt dat er geen enkel negatief gevolg zou zijn de voor de tewerkstelling. Ook van andere vestigingen horen we geen nieuws in die richting.'

Volgens Paeshuys gaat het om een Europees dossier. 'Er is absoluut geen reden tot ongerustheid, maar we gaan dit nieuws uiteraard mee opvolgen.'