Minder buitenlandse adopties in Vlaanderen
(archiefbeeld)

Het aantal buitenlandse adopties in Vlaanderen is vorig jaar gedaald. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Vlaams Centrum voor Adoptie (VAC) dat dinsdag in het Vlaams Parlement werd toegelicht. Het aantal aanmeldingen van kandidaat-ouders daalde vorig jaar met 11 procent, het aantal geplaatste kinderen daalde met 32 procent.

Op 15 februari 2013 beschikten 379 kandidaat-adoptieouders over een geschiktheidsvonnis. 246 mensen zijn daarmee naar een adoptiedienst gestapt en wachten nu op de toewijzing van een kind. Zeventien andere geschikt verklaarde koppels kozen voor een zelfstandig adoptietraject.

Het verschil tussen het aanbod aan adoptieouders en de vraag vanuit de herkomstlanden blijft dus groot maar verkleint wel: een verschil van 257 ten opzichte van 363 in 2011.

Ethiopië

De adoptiediensten zoeken volop naar nieuwe herkomstlanden voor adoptie. Er waren 19 nieuwe aanvragen om zogenaamde ‘kanaalprospectie’ te doen.

Die inspanningen vertalen zich nog niet in een grotere spreiding van het aantal herkomstlanden. Ethiopië blijft het grootste herkomstland, goed voor meer dan 60 procent van het aantal geplaatste kinderen.

Meer gegevens

Vlaams Parlementslid Else De Wachter (SP.A), een van de gangmakers van het nieuwe adoptiedecreet, is tevreden met het jaarverslag, maar hoopt op nog meer gegevens in de toekomst. ‘Bijvoorbeeld over de redenen van negatieve geschiktheidsverslagen. We hebben op dit moment ook geen overzicht van het aantal mensen dat geen geschiktheidsverslag krijgt. En ik wil ook graag meer weten over de stand van zaken in de huidige herkomstlanden.’