Vrouwen ontvangen steeds vaker eigen pensioen
Foto: BELGA

Steeds meer vrouwen ontvangen een pensioen dat gebaseerd is op de eigen prestaties. Dat blijkt uit het jaarverslag 2012 van de Rijksdienst voor Pensioenen (RVP).

De RVP maakte bekend dat het aantal pensioenen dat werd uitbetaald aan het bedrag ‘alleenstaande’, oftewel berekend op individuele basis of op basis van de eigen loopbaan, is in vijf jaar tijd met 14 procent gestegen.

‘Het pensioen wordt dus meer en meer een individueel recht, ten nadele van het overlevingspensioen en het gezinspensioen.’ Het overlevingspensioen, voor de echtgenoot van een overleden gepensioneerde, is met 6,65 procent gedaald in vijf jaar tijd. Het gezinspensioen, dat wordt uitbetaald aan een echtpaar van wie één van de echtgenoten niet of nauwelijks heeft gewerkt, daalde in dezelfde periode met 3,57 procent.

‘Pensioenen weerspiegelen zo steeds meer de maatschappelijke realiteit waarbij vrouwen hun eigen loopbaan uitbouwen en eigen pensioenrechten opbouwen. Dat is een goede zaak want hoe meer pensioenrechten vrouwen hebben, hoe hoger hun pensioen. Het betekent ook dat men als koppel nu vaak meer pensioen ontvangt dan vroeger’, aldus minister van Pensioenen Alexander De Croo.

De RVP betaalde vorig jaar voor het eerst een pensioen aan 167.106 nieuwe gerechtigden. Het totale aantal pensioengerechtigden steeg de voorbije vijf jaar met 5,18 procent, van 1.760.671 naar 1.856.854. In 2012 bedroegen de uitgaven voor werknemers en zelfstandigen in totaal 20,59 miljard euro. (belga)