Zelfs Benitez ruimt al plaats voor Mourinho
Rafa Benitez Foto: Photonews

Chelsea’s interim-trainer Rafael Benitez zinspeelde dinsdag zelf op de terugkeer van José Mourinho naar Stamford Bridge. ‘Ik denk dat iedereen wel weet wie hier volgend seizoen zit’, aldus de Spanjaard op een persconferentie.

Benitez blikte dinsdag vooruit op de wedstrijd die Chelsea woensdag speelt tegen Tottenham Hotspur, maar kreeg evenveel vragen over de mogelijke terugkeer van José Mourinho.

‘Je weet dat hier volgend jaar een andere trainer zal zitten’, zei de 53-jarige Spanjaard. ‘Meer nog: iedereen weet al wie dat zal zijn. Maar ik kan niets anders doen dan me concentreren op de volgende wedstrijd.’

Nadat Mourinho’s Real Madrid werd uitgeschakeld in de halve finale van de Champions League, liet de Portugees zich ontvallen dat hij wilde terugkeren ‘naar een club waar hij geliefd is’. ‘In Engeland zijn er zo enkele, en één in het bijzonder’, zei Mourinho toen.

Benitez nam in november 2012 het roer over van Roberto Di Matteo bij Chelsea. Di Matteo had de Blues enkele maanden eerder nog naar winst in de FA Cup en de Champions League geleid, maar was eigenlijk nooit eerste keus in Londen. Na een 3-0 nederlaag tegen Juventus in de groepsfase van de Champions League werd Di Matteo, ex-speler van Chelsea, prompt aan de deur gezet.

Diezelfde dag nog werd Benitez aangesteld als ‘interim-coach’: een titel waarover de Spanjaard zelf al zijn kritiek uitte. Volgens ‘Rafa’ zou ze immers zijn gezag bij Chelsea ondermijnen. Intussen wist Benitez de Blues wel tot in de finale van de Europa League te brengen, maar toch bleef hij immens onpopulair bij de Chelsea-fans.

Al het hele seizoen wordt hij door de eigen aanhang uitgefloten en ook de resultaten zijn niet eenzijdig positief geweest. Toen Benitez overnam van Di Matteo stond het slechts vier punten achter op leider Manchester United, intussen zijn dat er al zeventien, al heeft Chelsea wel een match minder gespeeld. In de FA Cup werd de club al uitgeschakeld door Manchester City en ook op het WK voor clubs werd verrassend verloren van het Braziliaanse Corinthians.

De wedstrijd van woensdag is van cruciaal belang in de strijd om de Champions League-plaatsen. Moussa Dembele en Jan Vertonghen tellen met Tottenham maar drie punten minder dan het Chelsea van Eden Hazard. Bovendien kunnen de Spurs bij winst over grote rivaal Arsenal springen.