Portugal veilt obligaties voor het eerst sinds redding
Foto: AP

Portugal keert dinsdag voor het eerst in ruim 2 jaar terug naar de kapitaalmarkt met de veiling van 10-jaarsleningen. De plaatsing was volgens minister van Financiën Vítor Gaspar een succes.

Met goed 9 miljard euro lag de vraag driemaal hoger dan het aanbod, zei Gaspar dinsdag in een mededeling. Beleggers lijken zo vertrouwen te hebben in de besparingskoers van de conservatieve premier Pedro Passos Coelho. Minister van Buitenlandse Zaken Paulo Portas zei alvast dat Portugal “stap voor stap” zijn comeback maakt.

In regeringskringen in Lissabon klinkt het dat de obligaties een looptijd hebben tot februari 2024. Volgens de zakenkrant Jornal de Negocios werd voor 3 miljard aan obligaties met een rente van 5,6 procent verkocht. In januari zakte de rente voor het eerst sinds 2010 onder de 6 procent.

Bij de laatste veiling van Portugese staatsleningen met een looptijd van 10 jaar, in januari 2011, werd nog een rente gevraagd van 6,76 procent. In april van dat jaar kreeg het land een noodpakket van 78 miljard euro van Europa en het IMF.