Schäuble wil voortmaken met Europese Bankenunie
De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble. Foto: EPA

Duitsland wil spoed zetten achter de verdere uitbouw van een Europese Bankenunie die de vicieuze cirkel tussen falende banken en oplopende overheidsschulden moet breken. Dat heeft de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble dinsdag bevestigd.

In de aanloop naar de Duitse parlementsverkiezingen leek Berlijn de uitbouw van de Bankenunie op de lange baan te willen schuiven. Zo liet Schäuble vorige maand op een beraad in Dublin nog uitschijnen dat er Europese verdragswijzigingen nodig zijn om het hele project af te ronden. Dat zou voor jarenlange vertraging gezorgd hebben.

Op een debat met zijn Franse ambtgenoot Pierre Moscovici in Berlijn liet Schäuble dinsdag echter een ander geluid horen. ‘De Bankenunie is een centraal project. We hebben institutionele veranderingen nodig, maar we kunnen niet wachten op een verdragswijziging’, zei hij.

De moeizame onderhandelingen over Cyprus illustreerden volgens de Duitser de dringende nood aan eengemaakte regels voor de aanpak van falende banken. En als dat niet binnen het huidige Europese kader kan, dan moeten de regeringen maar onderling samenwerken of bilaterale oplossingen vinden, luidde het.

Gemeenschappelijk mechanisme voor falende banken

Intussen bevestigde José Manuel Barroso op een debat in Brussel dat zijn Europese Commissie volgende maand op de proppen komt met een voorstel voor een gemeenschappelijk mechanisme voor de afwikkeling van falende banken. Na de overheveling van het toezicht op de banken naar de Europese Centrale Bank moet dat mechanisme de tweede bouwsteen van de Bankenunie worden.

Op datzelfde debat noemde ook Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem het Europese mechanisme voor de afwikkeling van banken ‘een prioriteit’. De Nederlander bepleitte een duidelijke hiërarchie, waarbij ‘degene die het meest profiteerde van de risico’s ook de kosten draagt’, spaartegoeden tot 100.000 euro gevrijwaard worden en het gebruik van overheidsgeld zo veel mogelijk vermeden wordt.

Op langere termijn moet de Bankenunie volgens Dijsselbloem ook beschikken over een gemeenschappelijk stelsel voor depositogaranties.