Vacature: ‘Massaal misbruik van gediplomeerde stagiairs’
Foto: rr

Sinds de crisis organiseren steeds meer bedrijven en organisaties stages voor afgestudeerden, die in strijd zijn met de wet. De stagiairs krijgen vaak niet de vergoeding waar ze wettelijk recht op hebben en de overheid loopt een pak fiscale en sociale bijdragen mis. Dat meldt Vacature Magazine dinsdag.

Volgens Vacature zijn er onder andere bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en bij de Verenigde Naties onbetaalde stages voor afgestudeerden, hetgeen illegaal is in ons land. De wet voorziet een minimumvergoeding van 751 euro per maand voor afgestudeerden van 21 jaar of ouder.

Op basis van cijfers van het European Youth Forum (2011) geeft Vacature aan dat in Europa een op de drie afgestudeerden die een stage doen, niet betaald wordt. De helft van de afgestudeerde stagiairs in Europa kan niet leven van wat ze betaald krijgen en 45 procent doorloopt drie of meer stages vooraleer ze vast werk vinden.

Vacature haalt ook nog een enquête aan van de socialistische jongerenbeweging Animo (2012), waaruit blijkt dat 60 procent van de stagiairs in de Europese wijk in Brussel een inkomen heeft dat onder de armoedegrens ligt. Zo’n 30 procent van de stagiairs in de Europese wijk wordt gewoon zelfs niet betaald.

Toch gebeuren de misbruiken met afgestudeerde stagiairs niet altijd bewust. Zowel bedrijven als stagiairs zelf zijn vaak niet op de hoogte van de wetgeving, en ook de betrokken diensten zoals de RVA en de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkering blijken niet altijd even goed op de hoogte, schrijft Vacature Magazine.