Honderden brieven van historische figuren zoals Karl Marx, Ludwig van Beethoven, Ernest Hemingway en Louis Armstrong worden eind mei geveild in de Verenigde Staten. De veiling zou naar schatting drie miljoen euro opbrengen, zegt het veilinghuis Profiles in History.

De brieven van onder meer ook Marilyn Monroe, Frank Sinatra en Clark Gable maken deel uit van een grotere collectie, die een anonieme Amerikaanse verzamelaar in de afgelopen drie decennia heeft verzameld.

Een eerste deel werd al vorige herfst voor zo’n zes miljoen dollar geveild. Twee andere veilingen zijn voor de 30ste mei gepland. “Het is een van de grootste verzamelingen die ik ooit heb gezien.”

De filosoof Karl Marx (1818-1883) stuurde een brief, die tijdens de veiling verkocht wordt, naar de Amerikaanse journalist John Swinton met een portret van zichzelf. “Het is vrij slecht, maar het is het enige wat ik nog heb.”

Ook een brief van Ludwig van Beethoven (1770-1827) wordt geveild. De componist stuurde in 1805 enkele dagen voor de wereldpremière van zijn (enige) opera “Fidelio” het eerste deel van de definitieve versie naar de operazanger Friedrich Sebastian Mayer.

En de toen 40-jarige oliemagnaat Jean Paul Getty (1892-1976) klaagt in 1933 in een brief naar zijn moeder dat zij hem nooit schrijft.