‘Vlaamse subsidies voor ‘Turkse’ en fundamentalistische moskeeën’
Filip Dewinter Foto: BELGA

De subsidiëring van moskeeën in Vlaanderen leidt niet tot de ontwikkeling van een zogenaamde Europese islam, zoals de bevoegde minister Geert Bourgeois en de Vlaamse regering beweren. Dat stelt Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter op basis van cijfers die hij bij Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bourgeois opvroeg.

Vorig jaar werd 575.000 euro aan subsidies verdeeld aan 17 van de 28 erkende moskeeën. Daarvan zijn er 9 Diyanet-moskeeën die door Turkije gefinancierd worden, en twee “fundamentalistische” Milli Görüs-moskeeën.

Uit de cijfers blijkt dat in 2012 in totaal voor 575.312 euro aan subsidies werd uitgekeerd aan 17 verschillende moskeeën. Van de 28 erkende moskeeën ontvingen er in 2012 17 subsidies. 9 van de 17 moskeeën die in 2012 werden voor in totaal 371.411 euro (65%) betoelaagd, behoren tot de ‘Diyanet’, het Turkse ‘Presidium van godsdienstzaken’, dat onder leiding staat van het ministerie van Algemene zaken van de Turkse premier Erdogan. De Diyanet-imams zijn Turkse staatsambtenaren die door Turkije slechts voor een beperkte tijd naar het buitenland worden gezonden teneinde integratie in de gastsamenleving te vermijden, zegt Dewinter. De voornaamste begunstigde van de Vlaamse moskeesubsidies blijkt dus de Turkse overheid te zijn, stelt hij.

Dat de Vlaamse overheid niet al te kritisch is met betrekking tot de erkenning van moskeeën blijkt volgens de Vlaams Belanger ook uit het feit dat ook twee moskeeën die eigendom zijn van de extreme moslimbeweging Milli Görüs worden gesubsidieerd: Sultan Ahmet uit Heusden-Zolder (31.151 euro aan subsidies) en Tevhid Camii uit Gent (11.497 euro).