De Frans-Zwitserse architect Le Corbusier heeft een indrukwekkend œuvre opgebouwd, en dat bestaat lang niet alleen uit gebouwen. Ook als schilder, beeldhouwer en schrijver kon hij meer dan aardig uit de slag. En als fotograaf, zo blijkt uit een nieuwe tentoonstelling in het CIVA.

Deze tentoonstelling werd uitgewerkt door het Musée des Beaux-Arts in Zwitserland in samenwerking met de Fondation Le Corbusier in Parijs, naar aanleiding van de 125ste verjaardag van zijn geboortedag. Le Corbusier was al het onderwerp van honderdtallen tentoonstellingen, maar slechts een handvol daarvan focussen op zijn fotografie.

Le Corbusier omarmde deze kunstvorm vooral om de hele wereld te laten kennismaken met zijn architectuurparels, maar hij gebruikte fotografie ook als steun in zijn zoektocht naar artistieke vormgeving.

De foto’s zijn het orgelpunt van de expo, maar ze worden omgeven door een aantal schilderijen, meubels, beelden en boeken van de architect, opgedeeld in zes verschillende facetten. Naast de foto’s wordt ook de immense postkaartenverzameling (meer dan 2.000 exemplaren) van Le Corbusier tentoongesteld, eveneens een belangrijke inspiratiebron voor de architect.

Praktische info:

De tentoonstelling Le Corbusier en de fotografie - Het beeld opbouwen loopt nog tot en met 6 oktober in het CIVA, Kluisstraat 55, 1050 Elsene. Dinsdag tot en met vrijdag van 12.00 tot 18.00 uur, zaterdag en zondag van 10.30 tot 18.00 uur. www.civa.be