Met vuurwerk, maar zonder Agnetha heeft het nieuwe Abba-museum in Stockholm zijn deuren geopend. Ex-collega’s Björn Ulvaeus (68), Benny Andersson (66) en Anni-Frid Lyngstad (67) van het legendarische popkwartet moesten op het openingsgala met zijn drieën optreden. “Ongelooflijk slechte timing”, oordeelde Andersson in Expressen, omdat Agnetha Fältskog (63) schitterde door haar afwezigheid.

Sinds dinsdag kunnen bewonderaars van de 30 jaar geleden ontbonden popgroep in de wijk Djurgarden van Stockholm hun herinneringen ophalen. Op 5.000 vierkante meter toont “Abba The Museum” naast de legendarische plateauschoenen en glitterpakken in de stijl van de jaren zeventig ook levensgroot in 3D de Abba-figuren op het podium.

Abba brak internationaal door met “Waterloo”, het winnende nummer van het Eurovisie Songfestival in 1974. Tot hun laatste gezamenlijke tv-optreden eind 1982 volgden steeds weer nieuwe hits elkaar op zoals “Dancing Queen, “Money, Money, Money”, “Mamma Mia”, “Thank You For the Music” en zovele andere. Alles samen verkocht Abba rond de 400 miljoen platen.