Na het akkoord tussen geneesmiddelenproducent Alexion en minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) schat het Riziv het aantal extra terugbetalingen op een dertigtal.

Soliris, het geneesmiddel dat Alexion produceert, wordt nu al terugbetaald voor patiënten die behandeld worden voor Paroxismale nachtelijke hemoglobinurie (PNH), maar nog niet voor patiënten met het atypisch hemolytisch en uremisch syndroom (aHUS), de indicatie waaraan ook de Aalsterse jongen Viktor lijdt. Dat gebeurt vanaf 1 juli. Tot dan neemt Alexion de kosten op zich.

Het Riziv betaalt nu al de behandeling terug van 36 patiënten die lijden aan PNH. “Daar komen vanaf 1 juli een dertigtal patiënten met aHUS bij”, zegt Riziv-woordvoerder Ludwig Moens.

Wat de extra kostprijs voor de sociale zekerheid zal zijn, kan Moens nog niet zeggen. “De toegediende dosis, en dus de kostprijs, hangt af van het gewicht van de patiënt. Op dit moment weten we nog niet of het vooral om kinderen of vooral om volwassenen zal gaan.”

De aHUS-patiënten betaalden tot nu toe hun medicatie zelf. “In sommige gevallen schoot de producent of het ziekenhuis de prijs voor. Een aantal patiënten had ook recht op terugbetaling via het bijzonder solidariteitsfonds. Daar zijn drie aanvragen goedgekeurd, maar we hebben nog geen facturen ontvangen. Het gaat om twee aanvragen voor de indicatie aHUS, en een derde voor nog een andere indicatie die ook met Soliris behandeld kan worden.”

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig