Libische minister van Defensie neemt ontslag
Mohamed al-Barghathi (archiefbeeld) Foto: AFP

De Libische minister van Defensie Mohamed al-Barghathi heeft dinsdag aangekondigd dat hij zijn ontslag indient. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie. Hij doet dat naar eigen zeggen omdat het land in een crisis verkeert en twee ministeries worden omsingeld door gewapende groepen.

‘De minister heeft zijn ontslag ingediend als protest tegen de omsingeling van de staatsinstellingen in Libië’, liet de woordvoerder weten. Gewapende milities bevinden zich namelijk al enkele dagen rond de ministeries van Buitenlandse Zaken en Justitie. ‘Ik accepteer niet dat de politiek wordt geleid door gewapende krachten’, zei Barghathi.

Het lijkt er echter op dat het ontslag een gevolg is van een wet die ex-medewerkers van dictator Moammar al-Kadhafi verbiedt een politieke functie op te nemen. Barghathi was commandant van de luchtmacht onder Kadhafi.

De controversiële wet, die zondag werd goedgekeurd door het Libische parlement, onder druk van de gewapende milities, zou binnen een maand van kracht moeten gaan.