Child Focus bereikt meer slachtoffers met chatlijn
Foto: www.childfocus.be

Veel meer dan vroeger zoeken jonge slachtoffers van seksueel misbruik zelf contact met Child Focus en dat gebeurt vooral via de chatlijn nupraatikerover. Dat blijkt vandaag uit het jaarverslag.

Begin 2012 is de chatlijn nupraatikerover opgericht. Vorig jaar werden met ruim honderd jongeren driehonderd chatgesprekken gevoerd.

Opvallend, via de telefoon kwamen slechts 9 procent van de oproepen van de (minderjarige) slachtoffers, terwijl dit via de chat oploopt tot 84 procent. 

Seksuele uitbuiting

Child Focus, de Stichting voor Vermiste en Seksueel Uitgebuite Kinderen, heeft vorig jaar 2.433 dossiers rond verdwijningen en seksuele uitbuiting behandeld, tegenover 2.328 in 2011.

Het aantal behandelde verdwijningsdossiers daalde verder tot 1.727 (1.794 in 2011), het aantal behandelde dossiers over seksuele uitbuiting steeg opnieuw sterk tot 706 dossiers in 2012 (534 in 2011).

Volgens woordvoerder Dirk Depover zijn zo’n tweehonderd dossiers ‘preventieve dossiers’. ‘We worden omwille van vermoedens of risicovolle situaties gecontacteerd. Mensen maken zich zorgen of vangen signalen op en zijn op zoek naar goede raad.’

‘Wanneer de kanalen worden uitgebreid, is het gemakkelijker om beroep op ons te doen’, verklaart woordvoerder Dirk Depover.

Weglopers blijven langer weg

Het aantal wegloopdossiers bleef de voorbije vijf jaar stabiel tussen jaarlijks 1.000 à 1.100 dossiers, maar Child Focus merkt wel dat de gemiddelde duur van het weglopen de voorbije vijf jaar stelselmatig toenam.

Zo bleven in 2008 slechts vier op de tien weglopers langer dan 48 uur weg, maar waren dat er in 2012 al zes op de tien. Drie op de tien weglopers verdwenen vorig jaar langer dan een week (tegenover twee op de tien in 2008) en een op de tien bleef zelfs langer dan een maand spoorloos.

Child Focus stelt ook vast dat steeds meer jongeren (28 procent van de dossiers in 2012) meerdere keren per jaar weglopen. Het gaat daarbij vaak om jongeren die weglopen uit een instelling waar ze verblijven.

Hier vindt u het jaarverslag.