Van Rompuy maant Frankrijk aan tot actie
Voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy. Foto: REUTERS

Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy roept Frankrijk op om diepgaande hervormingen door te voeren. Frankrijk krijgt van de Europese Unie wellicht twee jaar extra om het begrotingstekort terug onder de drie procent te krijgen. ‘Maar daar staat wel iets tegenover’, zei de Europese president dinsdag in Stockholm.

Frankrijk kampt al jaren met grote begrotingstekorten. In 2011 liep dat op tot meer dan 5,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Vorig jaar klokten de Fransen af op een tekort van 4,8 procent.

De vorig jaar verkozen president François Hollande en zijn socialistische regering hoopten het deficit dit jaar onder de drie procent te brengen en had daarover afspraken met de Europese Commissie, maar de Fransen moesten al toegeven dat dit zeer moeilijk wordt. Afgelopen vrijdag gaf de Commissie te kennen dat Frankrijk twee jaar extra zou krijgen, tot 2015 dus, om die doelstelling te halen.

Het cijfer op zich acht Van Rompuy minder belangrijk. ‘Becijferde doelstellingen zijn minder belangrijk dat structurele inspanningen en structurele hervormingen’, zei hij op een persconferentie in de Zweedse hoofdstad.

De Europese raadsvoorzitter zei bovendien dat een uitstel voor Frankrijk nog geen besliste zaak is. ‘Als ze er komt, zullen er nieuwe structurele hervormingen tegenover staan.’