‘Klusjesvrouw’ in opmars
Foto: An Nelissen

De klusjesman is een verouderd begrip. Uit onderzoek van Zoekertjeswebsite Kapaza.be en onderzoeksbureau iVOX blijkt dat steeds meer vrouwen de ‘mannelijke klusjes’ voor hun eigen rekening nemen.

De hedendaagse, jonge vrouw neemt maar wat graag het heft in eigen handen als het gaat om huishoudelijke karweitjes, die vaak voor mannen bestemd zijn. Uit cijfers bleek dat slechts één op de tien vrouwen iemand anders inschakelt om een deur te smeren of om de auto te wassen. Ook de tuin heeft voor deze vrouwen geen geheimen meer. 43 procent van de Belgische vrouwen staat vandaag zelf in voor het wieden van onkruid. ‘Belgische vrouwen zoeken in toenemende mate naar spulletjes die nodig zijn voor huishoudelijke klusjes’, zegt Claire Selis, hoofd marketing bij Kapaza.be. ‘Het aantal zoekertjes voor doe-het-zelf-materiaal op Kapaza.be blijft alsmaar stijgen. In vergelijking met 2012 zien we een groei van 45% in het aantal zoekertjes in de huis & thuis-rubriek en een stijging van meer dan 23% in de categorie doe-het-zelf & bouw.’

Onderzoekers zien ook een verschuiving in het klassieke huishouden. De typische ‘vrouwentaken’ zoals koken en wassen worden door onze jonge vrouwen steeds meer gedeeld met hun partner. Slechts veertig procent van de vrouwen jonger dan 29 neemt de volledige verantwoordelijkheid voor het avondeten. Dit terwijl het percentage bij de oudere vrouwen nog zo’n 68 procent bedraagt.