‘Google bemoeilijkt het vredesproces in het Midden-Oosten’
Foto: Photo News

Google noemt de Palestijnse staat sinds kort op de plaatselijke startpagina niet langer ‘Palestijnse gebieden’, maar gewoon ‘Palestina’. In een brief aan Google-ceo Larry Page vraagt Israël om op die beslissing terug te komen.

De Israëlische vice-minister van Buitenlandse Zaken Ze’ev Elkin schrijft aan Google-ceo Larry Page dat de erkenning door Google het vredesproces in de regio zou kunnen ondermijnen. De plaatselijke Google-pagina had tot voor kort het label ‘Palestijnse gebieden’. Sinds enkele dagen staat er Palestina.

‘Een dergelijke beslissing is volgens mij niet alleen verkeerd, maar het zou ook een negatieve invloed kunnen hebben op de inspanningen die mijn regering levert om tot rechtstreekse onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnse autoriteit te komen’, schrijft Elkin. Volgens de Israelische buitenlandminister zou dit de Palestijnen ook aanmoedigen om ‘hun politieke doelen te bekomen door eenzijdige acties, in plaats van via onderhandelingen en overleg.’

Google maakte de aanpassing naar eigen zeggen na eerst verschillende bronnen en instanties geraadpleegd te hebben. ‘In dit specifieke geval volgen we de Verenigde Naties, ICANN (de organisatie die instaat voor het toewijzen van domeinnamen en IP-nummers, red.), de Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO) en aan aantal andere internationale organisaties’, zei een Google-woordvoerder vorige week aan de BBC.

Vorig jaar gaf de Verenigde Naties de Palestijnse gebieden het statuut van ‘waarnemersstaat’.