Vervoort hekelt Reynders, onderstreept samenhang huidige Brusselse coalitie
Rudi Vervoort

PS’er Rudi Vervoort, de nieuwe minister-president van Brussel, neemt dinsdag afstand van de steeds luidere geruchten over een coalitie met de MR na de verkiezingen. “Vooral de MR wedt daarop”, stelt hij in La Libre Belgique. Net als in De Morgen bevestigt hij ook de wil van zijn partij om inburgering in Brussel verplicht te maken, inclusief financiële sancties.

Vervoort heeft naar eigen zeggen weinig vertrouwen in de MR. “Binnen de olijfboomcoalitie (met Ecolo en cdH, nvdr), maar ook met het FDF, voel ik een grotere samenhang”, klinkt het. Uitspraken die ingaan tegen de geruchten over nakende PS-MR-coalities die steeds vaker de kop opsteken.

Volgens de PS-topper vormt MR-kopman Didier Reynders een gevaar voor Brussel. Zijn plannen gaan immers “frontaal” in tegen het model waaraan zijn voorganger Charles Picqué twintig jaar gebouwd heeft. “Reynders is de man die verklaarde dat Molenbeek ‘buitenland’ is. Reynders verdeelt”, klinkt het. En ook: “Brussel is meer dan de Prins van Oranjelaan.”

Vervoort pikt ook niet dat Reynders de integratie in de hoofdstad “mislukt” noemt. “Integratie is iets wat elke dag moet gebeuren”, argumenteert de PS’er. Waarbij hij bevestigt dat zijn partij voorstander is van een verplicht inburgeringstraject in Brussel. “We hebben daarvoor teksten ingediend. De bedoeling is dat die nog dit jaar worden goedgekeurd”, luidt het in beide kranten.

De nieuwe minister-president schaart zich voorts achter Ecolo-minister Evelyne Huytebroeck en haar voorzichtige houding ten opzichte van een 4G-telecomnetwerk. “Ik ben voor 4G, maar wie zegt dat er geen gezondheidsproblemen mee verbonden zijn? “, werpt hij op.

Tot slot sluit Vervoort niet uit dat er effectief een tolheffing zou komen om Brussel binnen te komen. “Maar er is nog niets beslist”, onderstreept hij nog.