Solvay vormt een van grootste pvc-producenten ter wereld
Foto: BELGA

Solvay en Ineos willen hun chlorovinylactiviteiten in Europa samenvoegen. Door de fusie ontstaat een van de drie grootste pvc-producenten ter wereld.

Dat hebben beide bedrijven dinsdag bekendgemaakt. De twee ondernemingen hebben elk 50 procent van de joint-venture in handen. Die zou een gecombineerde omzet hebben van 4,3 miljard euro en 5.650 werknemers tellen in negen landen.

De intentieverklaring voorziet ook in een uitstapmechanisme waarbij Ineos het belang van 50 procent zou kopen dat Solvay bezit. Dat kan tussen vier en zes jaar na totstandkoming van de fusie.

Solvay brengt zeven fabrieken in met 2.300 werknemers, waaronder een site in Jemeppe en Antwerpen. In Jemeppe werken 500 mensen, in Antwerpen 210. Ineos brengt tien sites in met 3.500 werknemers, waaronder een fabriek in Tessenderlo. Qua omzet waren de activiteiten die Solvay inbrengt in 2012 goed voor een omzet van 1,9 miljard euro, die van Ineos voor 2,4 miljard euro.

Volgens Solvay en Ineos zijn geen fabriekssluitingen voorzien

Met de joint venture wil men een structureel antwoord bieden op de vinylmarkt, die een overcapaciteit in Europa kent. Beide bedrijven gaan ook uit van aanzienlijke kostensynergieën door de joint venture, zoals het delen van beste bekwaamheden om productieprocessen te verbeteren, “met name om energieconsumptie te optimaliseren”, luidt het in het persbericht.

De transactie moet nog de goedkeuring krijgen van de mededingingsautoriteiten. De voltooiing wordt verwacht tegen eind dit jaar.