Klimmers komen om bij vulkaanuitbarsting Filipijnen
De klimmers waren op weg naar de top van de 2.500 meter hoge Mayon toen de vulkaan plotseling een honderden meter hoge aswolk in de lucht spuwde. Foto: AFP

Drie Duitse bergbeklimmers zijn bij een vulkaanuitbarsting van de Mayon in de Filipijnen om het leven gekomen. Ook een berggids en een andere toerist kwamen om. Dat meldt de organisator van de beklimming.

Een Oostenrijker raakte gewond. Volgens de provinciegouverneur namen ook een Indonesiër en Thai deel aan de beklimming van de vulkaan.

Volgens de lokale autoriteiten zouden een twintigtal gidsen en toeristen in gevaar zijn door de uitbarsting en zouden zeven mensen gewond zijn geraakt.

Giftige gassen

De klimmers waren op weg naar de top van de 2.500 meter hoge Mayon toen de vulkaan plotseling een honderden meter hoge aswolk in de lucht spuwde. De bergbeklimmers zijn waarschijnlijk verstikt door giftige gassen.

De Mayon is de meest actieve vulkaan in de Filipijnen. In 2009 barstte ze voor de laatste keer uit. Volgens de Filipijnse seismoloog Renato Solidum werden de mensen die in de buurt van de vulkaan wonen niet geëvacueerd, omdat het over een kleine uitbarsting ging die ‘veroorzaakt werd door een opeenhoping van stoom’.